Ob tej priložnosti so tako v Evropski komisiji kot v skladu ZN za dejavnosti o prebivalstvu ponovno obsodili tovrstno ravnanje in pozvali k ukrepom, ki bi pripomogli k njegovi odpravi. “Kršenje pravic žensk in deklet ne sme nikoli biti utemeljeno s kulturnim relativizmom ali v imenu tradicije,” je v izjavi ob letošnjem dnevu boja proti pohabljanju ženskih spolnih organov poudarila evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner.

 

Komisija ZN o statusu žensk je po njenih pojasnilih sprejela resolucijo o končanju pohabljanja ženskih spolnih organov, s katero je tovrstno ravnanje označila za kršenje človekovih pravic žensk in deklet. To ravnanje obsoja tudi Evropska unija.

pohabljanje ženskih spolnih organov


Žrtev več kot 100 milijonov žensk

V UNFPA so v izjavi ob letošnjem dnevu boja proti pohabljanju ženskih spolnih organov, objavljeni na njihovi spletni strani, pozvali politične voditelje, naj še koreniteje ukrepajo v smeri odprave obrezovanja ženskih spolnih organov. Po njihovih podatkih je bilo žrtev te prakse že 100 do 140 milijonov žensk in deklet po vsem svetu, vsako leto pa so temu izpostavljeni še dodatni trije milijoni žensk. Evropski komisar za razvojno in človekoljubno pomoč Louis Michel pa je v isti izjavi med drugim dodal, da ta praksa, ki je še prisotna v vrsti držav, povzroča veliko trpljenja in je resna grožnja zdravju žensk in deklet.

Ob tem komisar pozdravlja dejstvo, da so nekatere države že uvedle zakonodajo proti omenjenemu ravnanju, vendar pa hkrati poudarja, da mora komisija tudi vnaprej izkoristiti vsako priložnost za prepričevanje drugih partnerjev, naj storijo enako.

Medafriški odbor za tradicionalne prakse, ki zadevajo zdravje žensk in otrok, je pobudo za razglasitev mednarodnega dneva nične tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov dal leta 2003, še istega leta pa je podkomisija ZN za promocijo in zaščito človekovih pravic pozvala Generalno skupščino ZN, naj se omenjeni dan obeležuje 6. februarja, so sporočili iz Bruslja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj