Body piercing (prebadanje telesa) je star skoraj toliko kot človeštvo samo, vendar svoj razmah doživlja šele zadnjih dvajset let. Gre za okraševanje telesa z uhani, ki se jih dandanes lahko vstavi že praktično kamorkoli – tudi na bolj neobičajna mesta kot so vrat, gleženj in celo kožica med prsti.

Preden se odločite za poseg na telesu, je dobro vedeti nekaj osnovnih pravil in napotkov, s katerimi poskrbimo za optimalno celjenje in se izognemo morebitnim vnetjem. Tako bo piercing videti lepše, vi pa boste z njim bolj zadovoljni.

Želim si piercing

Odločili ste se torej za prebadanje telesa, vendar še niste povsem prepričani, kje ga želite in kdo naj vam ga naredi, da bo delo opravljeno sterilno, kakovostno in lepo.

Imeti uhan ne pomeni nujno vseživljenjsko odločitev, saj ga lahko kadarkoli odstranite. Kljub temu velja premisliti o lokaciji nakita, saj za vsako obstaja nekaj plusov in minusov. Več o tem boste izvedeli v drugem delu članka, kjer bo vsa pozornost usmerjena v piercinge različnih delov telesa.

Ko izbirate piercing studio, bodite pozorni na nekaj dejavnikov, ki največkrat odločajo o kakovosti storitve in usposobljenosti zaposlenih:

  • Studio mora biti čist in urejen.
  • Mesto, kjer sprejemajo stranke, naj bo ločeno od mesta, kjer prebadajo. Ta prostor naj ima zaveso ali kakšno drugo pregrado, ki radovedne poglede ostalih strank loči od tistega, ki se mu pravkar vstavlja nakit.
  • Preverite opremljenost – ali kje vidite umivalnik in sterilizator, ali ima piercing mojster na voljo rokavice, medicinske gaze ali večje obliže.
  • Vprašajte po usposobljenosti tistega, ki vam bo vstavljal uhan. Pomembno je, da ima opravljeno licenco za svoje delo, izkušnje ter da redno obiskuje seminarje o svoji stroki in s tem nadgrajuje že obstoječe znanje. Pred posegom naj razloži potek postopka in če vam karkoli še ni dovolj jasno – vprašajte. Pozanimajte se, kako je v primeru kasnejših težav in vnetij. Dober piercing mojster vas bo vedno sprejel in vam svetoval tudi takrat, ko od prebadanja mine že nekaj časa.
  • Pred samim prebadanjem bodite pozorni na drobni pribor. Igla naj bo sveža, po možnosti pravkar odprta pred vašimi očmi. Klešče naj bodo sterilne, prav tako nakit, izvajalec si je umil roke in nosi rokavice.

Če naštetega ne vidite, mojster ni pripravljen odgovarjati na vsa vaša vprašanja ali pa imate občutek, da nekaj ni vredu, se obrnite in zapustite studio. Kadar je poseg storjen neprofesionalno in okolje ni sterilno, obstajajo velike možnosti za kasnejše zaplete v obliki vnetij, gnojenj, lahko pa pride tudi do okužbe z različnimi vrstami hepatitisov.

piercing_2
Prebadanje ustnice
(Foto: lip-piercings.com)

Nakit

Na želeno mesto piercinga se vstavi nakit iz titana, kirurškega jekla 316L ali bioplasta, (umetna masa). Nakit iz zlata, srebra in podobnih materialov, se zaradi velikega tveganja alergij ne uporablja. Osnovni del uhana je lahko popolnoma raven, rahlo zakrivljen v obliki banane, ali pa je celoten uhan v obliki (pol)obročka. Kaj bo za vas najprimerneje, je odvisno od samega mesta piercinga, primeren uhan pa bo določil mojster. Na to osnovo dodamo različne bunkice, špičke, svetleče kamne ali kakšne druge oblike. Lahko so iz zgoraj omenjenih materialov, iz akrila ali pa celo stekla, mnogih barv in motivov.

Več o posameznih uhanih sledi v drugem delu članka.

Imam svež piercing. Kaj pa zdaj?

Nov piercing je pravzaprav rana, za katero je potrebno primerno skrbeti. Ob zadostni higieni se močno zmanjša možnost za vnetja in gnojenje, sam piercing pa se bo tako tudi hitreje in bolje zacelil.

Prva in najpomembnejša stvar je, da se uhana ne dotikate z umazanimi rokami, ga ne premikate po nepotrebnem in se ne igrate z njim. Koža je v procesu celjenja občutljiva in za svoje normaliziranje potrebuje čas ter predvsem mirovanje. Piercing vsak dan skrbno očistite, da preprečite nabiranje bakterij in omogočite koži kakovostno obnavljanje. Pred samim čiščenjem si pripravite vse pripomočke in dobro umijte roke. S tem poskrbite, da se nečistoče z rok ne prenesejo na rano.

Najboljše in najnežnejše sredstvo za čiščenje je fiziološka oziroma solna raztopina. Zjutraj in zvečer s tekočino zmočite vatirano paličico ter si nežno očistite predel preboda. Po potrebi lahko postopek ponovite tudi večkrat dnevno, vendar navadno povsem zadostuje dvakrat. Rane nikoli ne razkužujte z alkoholom, saj je preveč agresiven, izsušujoč in tako naredi več škode kakor koristi.
Za uhane ustne votline dvakrat dnevno uporabite antibakterijsko ustno vodo, ki se kupi v lekarni.

Nekateri v času celjenja priporočajo tudi uporabo antiseptične kreme kot je npr. Bepanthen Plus. Krema pomaga pri samem celjenju in obnavljanju kože, vendar je nepotrebna, če se piercing pravilno celi. Uporabna je predvsem pri manjšem vnetju, mažemo pa jo čim bolj na tanko, da ne obremenjujemo rane.

V prvih dneh boste opazili izločanje limfne tekočine. Gre za normalen proces in ne pomeni, da je piercing vnet. Ponoči se rado zgodi, da se zasuši okoli rane kar povzroči izgled majhne kraste. V izogib nepotrebnemu draženju pri jutranjem čiščenju vatirano palčko, ki smo jo prej pomočili v fiziološko raztopino, nekaj časa držimo na krasti. S tem se zasušena limfna tekočina zmehča in se enostavneje odstrani.

piercing_1
Čiščenje uhana
(Foto: whydoesmybellybuttonsmell.blogspot.com)

Prihodnjič bomo pobližje pogledali piercinge na različnih delih telesa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj