Adrián López Velarde in Marte Cázarez sta zasnovala metodo preoblikovanja kaktusa v vegansko usnje, imenovano Desserto, predstavila pa sta ga lani oktobra v Milanu, na mednarodnem strokovnem sejmu Fair Lineapelle. Izdelano je v celoti iz kaktusa, iz tega usnja pa je mogoče narediti prav vse, od čevljev do denarnic, pričakuje pa se da bo nadomestil usnje v avtomobilski industriji, modi, … skratka povsod.

Kaktus je zelo odporen in lahko pozimi prenese nizke temperature, ne da bi umrl. Na njihovem  spletnem mestu je možno prebrati, da izbirajo in režejo samo zrele liste rastline, ne da bi poškodovali kaktus, nova letina je tako vsakih 6 do 8 mesecev.

Izdelava veganskega usnja je že resničnost

Cilj je bil ustvariti trajnostno, živalim in okolju prijazno alternativo živalskemu usnju. “Po dveh letih raziskav in razvoja nam je uspelo izdelati primeren material, ki je skladen s potrebami in tehničnimi lastnostmi, kakršne zahtevajo panoge, ki sicer uporabljajo živalsko ali umetno usnje,” je pojasnil López Velarde. Kaktusovo usnje je sicer deloma biorazgradljivo, ne obremenjuje okolja in za izdelavo ne umre na tisoče živali. Zaradi svoje prožnosti, zračnosti in življenjske dobe vsaj 10 let, ima vegansko usnje odlično možnost, da nadomesti uporabo živalskega usnja in sintetičnih materialov, ki niso okolju prijazni – in ga že nadomešča.

PREBERITE TUDI: Okolju prijazna moda

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj