Študija, ki je bila objavljena v septembrski številki revije Archives of General Psychiatry, je preverjala teorijo, po kateri so semenčice starejših moških bolj podvržene mutacijam kot semenčice mlajših. Te mutacije so eden od vzrokov shizofrenije in avtizma, po novejših dognanjih pa tudi bipolarne motnje razpoloženja, ki povzroča velika nihanja v razpoloženju bolnikov: od globoke depresije do manične evforije.

Raziskovalci so analizirali švedski nacionalni register podatkov za več ko­t 80000 oseb, rojenih med letoma 1932 in 1991, vključno s skoraj 13500 bolniki z bipolarno motnjo razpoloženja. Ugotovili so, da se tveganje začenja povečevati približno okrog 40. leta, izrazito pa je zlasti pri očetih nad 55. letom starosti.

Dognanja ne pojasnjujejo natančno, zakaj imajo nekateri starejši očetje otroke z bipolarno motnjo razpoloženja, saj ima bolezen različne vzroke. Utrjujejo pa prepričanje, da izbruh bolezni pogojuje tudi močan biološki dejavnik. Kljub temu glavna avtorica študije Emma Frans zatrjuje, da ugotovitve starejših moških ne bi smele odvračati od odločitve za starševstvo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj