Obraz je vsakodnevno izpostavljen vsemu onesnaženju iz zraka oz. okolja; hkrati ima več lojnic in znojnic kot večina preostalega telesa. In večina žensk uporablja vsaj minimalni make-up za vsakodnevno urejenost. Zato je toliko bolj pomembno, da obraz zjutraj in zvečer nežno, a temeljito očistimo.

S tem odstranimo vse nečistoče iz okolja, pa tudi odmrle kožne celice, znoj, maščobo, ličila in morebitne ostanke hrane. Koža je tako sveža in očiščena, s čimer preprečujemo tudi nastajanje nečistoč.

Ker pa je v zadnjih letih postalo zelo popularno namakanje v ledeno mrzli vodi ali vsaj prhanje z njo, se pojavlja tudi vprašanje, ali bi si morda morali umivati obraz z mrzlo vodo?

Odgovor na to vprašanje ni enoznačen – vse je odvisno od tipa naše kože, kakšno nego uporabljamo, koliko smo izpostavljeni umazaniji in ali se ličimo.

Kdaj uporabljati mrzlo vodo?

Mrzlo vodo je priporočljivo uporabljati, če naša koža ni pretirano mastna – torej je normalna do suha; če nismo pretirano izpostavljani umazaniji (ne živimo v mestu, temveč v naravi); se ne znojimo pretirano in se ne ličimo.

V vseh naštetih primerih mrzla voda povsem zadostuje, saj je dejstvo, da mrzla voda očisti in razmasti slabše kot topla. Vsaj dvakrat na teden uporabite tudi kako čistilo za obraz in enkrat tedensko piling (lahko z zrnci ali masažno rokavico).

Hkrati je mrzla voda boljša izbira tudi pri določenih težavah s kožo, kot so npr. rosacea, ekcemi ipd. in kadar smo zabuhli, sploh okoli oči.

Kdaj je bolje uporabljati toplo vodo?

Kadar potrebujemo intenzivnejše čiščenje – to pa je v vseh primerih, ko je koža mastna ali mešana; ko smo veliko v onesnaženem okolju; če se veliko znojimo ali uporabljamo ličila.

Topla voda namreč bolje očisti in tudi bolje raztopi maščobe, zato je idealna v zgoraj naštetih primerih. Seveda pa govorimo o topli in ne vroči vodi.

Nasvet

Četudi imate mastno kožo, lahko na koncu obraz oplaknete z mrzlo vodo, saj to malce zapre pore in lahko tudi zmanjša mastenje kože.

Prednosti umivanja z mrzlo vodo

  • Poveča prekrvavitev kože, da je videti bolj sveža, rožnata.
  • Mastna koža se lahko manj masti, č jo na koncu oplaknemo z mrzlo vodo.
  • Pore so lahko videti manjše.
  • Kožo manj izsušimo, če uporabljamo mrzlo vodo.

Minusi umivanja z mrzlo vodo

  • Kožo manj temeljito očistimo.
  • Posledično je koža lahko videti bolj pusta, utrujena; pojavijo se lahko nečistoče.
  • Naneseni negovalni in pomlajevalni kozmetični izdelki se lahko slabše vpijejo.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj