O preverjeno učinkoviti, neštetokrat dokazani in potrjeni metodi za vse našteto: postenju oz. pomanjkljivem vnosu hrane. Sedaj pa je to potrdila še ena razkisava (mimogrede: koliko raziskav, ki bodo dale enake rezultate, je še potrebnih?) in hkrati potrdila, da ima pomanjkljiv vnos hrane še mnogo drugih pozitivnih učinkov na zdravje. Kar je novega, pa je to, da za tovrstne učinke zadostujejo zgolj 4 dnevi postenja oz. pomanjkanja hrane 2-krat mesečno ali 5 dni enkrat mesečno.

Učinek postenja brez postenja

Raziskovalci so dokazali, da cikli 4-dnevnih ‘diet’ s pomanjkljivim vnosom kalorij na telo delujejo podobno kot post: pospešijo izgubo maščobe okoli pasu, dvignejo število predniških in matičnih celic v vseh glavnih organih, vključno z možgani, kjer pospešijo regeneracijo in izboljšajo sposobnost učenja in pomnenja.

Teste so opravili na miših, kvasovkah in ljudeh. Kvasovke so zelo preprost organizem, ki so raziskovalcem omogočile odkriti biološke mehanizme, ki jih postenje sproži na celičnem nivoju. Miši imajo zelo kratko življenjsko dobo in že več raziskav je dalo natančnejši vpogled na učinke postenja na daljšo življenjsko dobo. Pilotska študija na ljudeh pa je dokazala, da se lahko ugotovitve iz raziskav, opravljenih na kvasovkah in miših aplicirajo tudi na ljudi.

Dvakrat mesečno po 4 dni dovolj za učinke

Dva štiridnevna cikla na mesec, ki se jih začne v srednjih letih, deluje tako, da: podaljša življenjsko dobo; zmanjša možnost za nastanek raka; dvigne imunski sistem; zmanjša pojavnost vnetnih procesov v telesu in vnetnih bolezni; upočasni upadanje kostne in mišične mase in zavira krhkost kosti ter izboljša kognitivne sposobnosti in zavira njih upadanje.

V pilotski študiji na ljudeh so bili učinki celo ob le enem ciklu mesečno, ki je trajal 5 dni. Zmanjšala se je nevarnost za nastanek diabetesa, kardiovaskularnih bolezni, rakavih obolenj in zaviralo staranje. “Strogo postenje je nekaj, česar se večina ljudi težko loti oz. zdrži in tovrstni cikli imajo zelo podobne učinke,” so povedali raziskovalci. “Sami smo preizkusili oboje in dieta, ki oponaša postenje, je veliko lažja za zdržati.”

V tovrstnih ‘cikličnih postnih dietah’ so zmanjšali kalorični vnos na 34 % do 54 % normalnega, torej na polovico do tretjino. Pri tem so seveda poskrbeli za vnos kakovostne hrane z dovolj beljakovinami, zdravimi maščobami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati. V bistvu gre za reprogramiranje telesa, da stopi v fazo upočasnjenega staranja in pospešene regeneracije v obliki regeneracije matičnih celic.
Izsledki raziskave so bili objavljeni 18. junija v strokovni reviji Cell Metabolism.

PREBERITE TUDI: 4 neverjetne koristi post(enj)a po ugotovitvah znanosti

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj