Ljudje so zelo različni. Nekateri nimajo ravno občutka za živali, saj jih tretirajo kot stvar in z njimi tako tudi ravnajo. Nekateri drugi pa jih jemljejo kot člane družine in jih zasipajo z ljubečo skrbjo. Mnogi pa se sprašujejo, ali naj dovolijo svoji mački (ali pa psu), da naj spi z njimi v postelji. Katere so prednosti in katere so slabosti – če sploh so katere?

1. Spodbuja povezovanje

Po podatkih raziskave, objavljene v znanstveni publikaciji Behavioural Processes, imajo ženske dejansko posebno povezanost s svojimi mačkami. Ugotovili so, da mačke pogosteje pristopajo ženskam kot moškim ter da so njihovi odnosi bolj intenzivni.

2. Zmanjšuje stres

Božanje živali in crkljanje z živalmi je bilo že neštetokrat dokazano kot antistresno. Spodbuja tudi nastajanje hormona oksitocina, hormona ljubezni in povezovanja. Vendar ali ste vedeli, da to, da imate mačko, lahko zmanjša nevarnost za infarkt za kar tretjino? Ja, res. Le kaj je torej boljšega kot da svoji mački dovolite, da se crklja in zaspi z vami v postellji?

3. deluje priti anksioznosti in depresiji

Živali, sploh mačke, pomirjajo in delujejo proti anksioznosti in depresiji. Mačke so torej izvrsten naravni anksiolitik in antidepresiv. Le kaj je bolj pomirjajočega kot mačje predenje? Ppprrrrrrrrrr.

PREBERITE TUDI: Zato bi moral vsak otrok odraščati z živalmi

4. Hitreje boste zaspali

In ko smo že pri mačjem predenju, je to kot pomirjajoča uspavanka, ki vas bo zazibala v spanec. In meha, puhasta toplota vaše mačice deluje prav tako blagodejno, kar je pokazala tudi raziskava. Znanstveniki so izprašala 150 pacientov na Mayo kliniki in ugotovili, da so imeli tisti, ki so njihove živali spale z njimi, imeli boljši spanec (seveda ne pozabite, da so mačke nočne živali in kaj rado se zgodi, da se bodo sredi noči spomnile, da bi se malo igrale).

5. Dajejo občutek varnosti

Zagotovo ste že slišali kako zgodbo, kako je mačka prebudila lastnika ali celo družino, ker je čutila nevarnost ali zavohala uhajajoč plin, dim ali kaj podobnega. To je potrdila tudi raziskava s klinike Mayo – lastniki živali, ki so jim dovolili spati z njimi, so se počutili varnejše in bolj sproščene.

6. Ker jim preprosto ne morete reči ne

Mačke so precej vztrajne. Nenehno bodo poskušale, četudi ste jim že dali vedeti, da nečesa ne smejo. In ko enkrat popustite, ni več poti nazaj. A le zakaj bi bila? Prepustite se in uživajte v obojestranski užitek in korist.

PREBERITE TUDI: Imate raje mačke ali pse? To veliko pove o vaši osebnosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj