Med drugim so raziskave pokazale pozitivne učinke pri Alzheimerjevi bolezni in s starostjo povezanim upadanjem kognitivnih sposobnosti. Raziskave so tudi pokazale, da lahko antioksidanti, vključno z beta karotenom, pomagajo ohranjati zdravje in videz kože ter jo varujejo pred UV-sevanjem sonca.

Beta karoten je rastlinski pigment, ki daje rdeči, oranžni in rumeni zelenjavi živahno barvo. Beta karoten velja za provitamin A, karotenoid, kar pomeni, da ga telo lahko pretvori v vitamin A (retinol). Poleg tega ima beta karoten močne antioksidativne lastnosti.

Ime izhaja iz latinske besede za korenček. Beta karoten je odkril znanstvenik Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder, ki ga je leta 1831 kristaliziral iz korenja.

Koristi beta-karotena

Beta karoten je prehranski vir provitamina A, poleg tega pa deluje tudi kot antioksidant. Antioksidanti so spojine, ki nevtralizirajo nestabilne molekule, imenovane prosti radikali. Kadar je število prostih radikalov v telesu preveliko in pride do neravnovesja, pride do poškodb celic in tkiv, kar imenujemo oksidativni stres.

Oksidativni stres je znan dejavnik, ki prispeva k razvoju nekaterih kroničnih bolezni. Antioksidanti, kot je beta karoten, pomagajo zmanjšati ali preprečiti oksidativni stres v telesu. Številne raziskave kažejo, da lahko prehrana, bogata z antioksidanti, izboljša zdravje.

Z zmanjševanjem oksidativnega stresa v telesu lahko antioksidanti pomagajo zaščititi pred boleznimi, kot so nekatere vrste raka, bolezni srca, kognitivne motnje, kot je Alzheimerjeva bolezen, in druge. Raziskave so povezale uživanje živil, bogatih z beta karotenom, in jemanje prehranskih dopolnil z beta karotenom z naslednjimi koristmi za zdravje.

1. Boljše kognitivno delovanje

Po nekaterih študijah lahko beta karoten zaradi svojih antioksidativnih učinkov izboljša kognitivne funkcije. V pregledu študij iz leta 2018, ki je vključeval osem študij, osredotočenih na antioksidante, vključno z beta karotenom, so bile ugotovljene koristi, povezane z jemanjem dodatka beta karotena na kognitivne funkcije in spomin.

Pomembno je vedeti, da so bile kognitivne koristi, povezane z beta karotenom, povezane le z dolgotrajnim dodajanjem – v povprečju 18 let.

2. Lepša in bolj zdrava koža

Beta karoten lahko pripomore tudi k boljšemu zdravju vaše kože. Tudi to je verjetno posledica njegovih antioksidativnih učinkov. Pregled študij iz leta 2012 navaja, da lahko uživanje velike količine antioksidativnih mikrohranil, vključno z beta karotenom, poveča obrambo kože pred UV-sevanjem ter pomaga ohranjati zdravje in videz kože.

Vendar pa raziskovalci opozarjajo, da je zaščita pred soncem, ki jo zagotavlja prehranski beta karoten, precej manjša kot pri uporabi krem za sončenje – beta karoten torej ni nadomestilo za senco ali izdelke z UV zaščito.

3. Zdravje pljuč

Raziskave o vplivu beta karotena na zdravje pljuč dajejo različne podatke. Vitamin A, ki ga telo tvori iz beta karotena, pomaga pri pravilnemu delovanju pljuč. Poleg tega je pri ljudeh, ki uživajo veliko hrane ali prehranska dopolnila, ki vsebujejo beta karoten, manjše tveganje za nekatere vrste raka, vključno s pljučnim rakom.

Študija iz leta 2017, v kateri je sodelovalo več kot 2 500 ljudi, je pokazala, da ima uživanje sadja in zelenjave, bogatih s karotenoidi, kot je beta karoten, zaščitni učinek pred pljučnim rakom. A jemanje beta karotena lahko dejansko poveča tveganje za razvoj pljučnega raka pri kadilcih, je pokazala ena raziskava

4. Zdravje oči

Prehrana, bogata s karotenoidi, kot je beta karoten, lahko pripomore k zdravju oči in zaščiti pred boleznimi, ki prizadenejo oči, vključno s starostno degeneracijo rumene pege, boleznijo, ki povzroča izgubo vida. Raziskave so pokazale, da lahko visoka raven karotenoidov v krvi – vključno z beta karotenom – zmanjša tveganje za razvoj napredovale starostne degeneracije rumene pege za kar 35 odstotkov.

Poleg tega so raziskave pokazale, da je prehrana z veliko sadja in zelenjave, bogate z beta karotenom, lahko še posebej učinkovita pri zmanjševanju tveganja za nastanek rumene pege pri kadilcih.

5. Zmanjša tveganje za nastanek nekaterih vrst raka

Raziskave kažejo, da prehrana, bogata z živili, ki vsebujejo veliko antioksidantov, kot je beta karoten, pomaga zaščititi pred razvojem nekaterih vrst raka, med drugim:

  • predmenopavzalni rak dojk
  • pljučni rak
  • rak trebušne slinavke

Zaključek

Beta karoten je močan antioksidant, ki koristi zdravju možganov, kože, pljuč in oči. Še zlasti je idealen za poletne mesece in dopuste ob morju, saj skupaj z astaksantinom pomaga zaščitit kožo pred poškodbami UV sevanja in dobiti lepo, zagorelo polt.

PREBERITE TUDI: Astaksantin ščiti pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj