Medtem, ko je raziskava o vplivu rdečega vina na zobe pokazala pozitiven učinek, pa je pri belem vidnu ravno nasprotno – zobem škoduje, če si po pitju belega vina zobe zdrgnemo z zobno ščetko, pa stanje le še poslabšamo. Bela vina namreč uničujejo zobno sklenino, še zlasti ob dolgotrajnejši izpostavljenosti, zato zobje postanejo preobčutljivi na mrzlo, vroče in sladko.

Raziskava je bila opravljena na univerzi Gutenberg v Nemčiji, kjer so v osmih rdečih in belih vinih 24 ur namakali moške in ženske zobe, nato so jih preučevali pod mikroskopom. Zobje, namočeni v bela vina, so pokazali več poškodb kot zobje, namočeni v rdeča vina, vsebnost kalcija in fosforja v njih pa je močno padla. Razlog za to je vsebnost kisline oz. zelo nizka ph vrednost ter vsebnost alkohola, ki stanje še dodatno poslabša.

Na podlagi te raziskave predvidevajo, da pogosto uživanje belega vina lahko vodi v intenzivno propadanje zob, saj se sklenina zaradi izpostavljenosti kislini zmehča. Zato je umivanje zob kmalu po pitju vina še posebej uničujoče. Raziskava se nadaljuje z opazovanjem zob pivcev rdečega in belega vina v Nemčiji in prva dognanja potrjujejo ugotovitve iz te raziskave.

Uničevanje zob ob pitju vina se lahko malce omili s hkratnim uživanjem hrane, ki vsebuje kalcij, medtem ko uživanje kisle hrane (jagode in sadje na splošno) stanje le še poslabša. Priporočajo tudi, da se zob ne umiva najmanj pol ure po pitju (belega) vina.

2 KOMENTARJI

  1. Zanimiva novica. Pri sebi sem opazila, da mi nekatere (bolj kisle) vrste vina povzročajo močno občutljivost zob, ki me pri umivanju tisti večer močno skelijo / bolijo. Ampak belih vin skorajda ne pijem, zelo redko, to se mi je nazadnje zgodilo pri dobrem starem domačem cvičku. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj