Zdravilni učinki belega čaja in primerjava z zelenim čajem

Raziskave kažejo, da je beli čaj celo bolj zdrav od zelenega, saj naj bi bil za približno 10 odstotkov bolj uspešen pri krepitvi imunskega sistema. Beli čaj vsebuje več antioksidantov katehinov, ki preprečujejo celične poškodbe, precej bolj učinkovit pa je tudi od naravnega pomarančnega soka. Ena skodelica belega čaja naj bi namreč vsebovala kar 12-krat več antioksidantov kot skodelica pomarančnega soka. Od zelenega čaja se beli čaj razlikuje tudi po okusu, ki je veliko bolj nežen, nekoliko sladek, nekateri pa ga primerjajo celo z okusom mladega belega vina.

Beli in zeleni čaj so testirali z namenom ugotovitve, kateri od njiju je bolj učinkovit pri boju z bakterijskimi okužbami. Ponovno se je bolj izkazal beli čaj, za katerega se zadnje čase vedno bolj izkazuje, da je koristen borec proti človeškim bakterijskim okužbam in zato krepilec zdravja. Raziskave so pokazale, da beli čaj dejansko lahko uniči mikroorganizme, ki vplivajo na razvoj bolezni pri človeku. Neka študija je tudi odkrila, da je beli čaj ponovno bolj učinkovit kot zeleni tudi v boju zoper glivice in viruse, kar bi lahko pomenilo revolucijo pri naravnem zdravljenju bolezni.

beli_caj_1
(Foto: tea-brewery.com)

Znanstveniki pa so prišli tudi do spoznanja, da beli čaj varuje tudi najbolj občutljive dele človeških celic, ki so najbolj podvržene poškodbam. Beli čaj se je izkazal celo kot učinkovito sredstvo za preprečevanje sončnih opeklin, kar je potrdila tudi zanimiva raziskava: prostovoljca so na eni strani telesa namazali s kremo iz belega čaja, na drugi strani pa niso nanesli ničesar, nato pa so ga izpostavili soncu. Čez tri dni so preverili rezultat in odkrili, da je bil del kože, prekrit z belim čajem, skorajda nepoškodovan, saj je bila poškodba DNA celic skorajda nična. Takšna ugotovitev je pomembno odkritje za razvijalce izdelkov za zaščito pred soncem (UV zaščita) in tudi krem proti staranju, saj se od sonca poškodovana koža tudi hitreje postara. Poleg tega beli čaj pripomore tudi k odpravi gub, ki so najbolj vidna posledica staranja. Beli čaj namreč zavira nastanek encimov, ki uničujejo kolagen ter elastin, ki sta ključna za obnavljanje celic, tkiv in ohranjanje mladostnega videza. Prav zaradi slednjega je ta vrsta čaja vse pogosteje tudi pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov proti staranju.

Presenetljivo je tudi odkritje, da lahko pitje zelenega in belega čaja pripomore k preprečevanju nekaterih vrst tumorjev. Beli čaj naj bi bil sposoben preprečiti nekatere nevarne spremembe v metabolizmu, zelo učinkovit – še posebej v kombinaciji z ameriškim zdravilom Sulindac – pa naj bi bil tudi pri samem zmanjševanju tumorja. Druge raziskave pa so prišle tudi do odkritja, da naj bi beli čaj zelo uspešno pripomogel k odpravljanju debelosti, saj preprečuje nastajanje novih maščobnih celic ter pospešuje kurjenje maščobnih oblog. Beli čaj je tudi borec proti povišanemu krvnemu tlaku, znižuje pa tudi holesterol in varuje srce, preprečuje pa tudi nastanek revnmatoidnega artritisa. Ena izmed številnih raziskav o belem čaju je pokazala tudi, da imajo redni uživalci te vrste čaja močnejše kosti od tistih, ki čaj redko oziroma nikoli ne pijejo.

Priprava belega čaja

Če se boste odločili, da preizkusite beli čaj, izberite čaj v razsulu in ne čaj v pobeljenih vrečkah, saj te lahko vsebujejo škodljive snovi, poleg tega pa se v čajnih vrečkah prodaja le manj kakovosten čaj.

beli_caj_priprava
(Foto: going-well.com)

Beli čaj se pripravi na zelo podoben način kot zeleni čaj: najprej zavrete vodo, ki jo nato pustite, da se ohladi na približno 75 stopinj ali pa vreli vodi dolijete pribl. četrtino hladne vode. Vrela voda ni primerna za takojšnjo uporabo, saj naj bi uničila aromo in zdravilne lastnosti čaja. Nekateri celo priporočajo filtrirano vodo, ki naj bi bila za pripravo čaja najboljša.

Za pripravo skodelice belega čaja potrebujete le kakšen gram lističev oz. ena čajna žlička čaja zadošča za kar približno šest skodelic čaja. Čajni lističi naj se v skodelici oziroma čaju namakajo približno 3 minute, nato pa jih odstranite in zaužijte čaj. Da bi resnično zaužili pravo aromo čaja, ga pijte brez dodatkov, sladkorja ali mleka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj