… s krajšimi valovnimi dolžinami, bolj zavirajo naravno tvorjenje melatonina v telesu kot žarnice, ki oddajajo oranžno-rumeno svetlobo. Melatonin je hormon, ki uravnava našo biološko uro, je odločilen za kakovosten spanec, znane pa so njegove antioksidativne in antikancerogene lastnosti.

Že nekaj časa je znano, da “bela” umetna svetloba (ki je pravzaprav modra in ima valovno dolžino 440-500 nanometrov) zavira tvorjenje melatonina in da zmanjšana proizvodnja melatonina med drugim povzroča vedenjske motnje in zdravstvene probleme. V tej študiji so znanstveniki najprej izračunali valovne dolžine in sproščanje energije pri različnih žarnicah, ki se uporabljajo za zunanje razsvetljave. Vse so nato primerjali z visokotlačno natrijevo svetilko, ki se pogosto uporablja za razsvetljavo cest in oddaja oranžno-rumeno svetlobo.

Ugotovili so, da bele luči, ki se uporabljajo npr. za osvetljevanje stadionov, zavirajo tvorjenje melatonina kar trikrat močneje kot natrijeva žarnica, pri LED-žarnicah pa je tvorjenje melanina zmanjšano kar za petkrat.

Znanstveniki so zato mnenja, da bi morala obstajati bolj striktna pravila glede svetlobnega onesnaženja, enako kot veljajo predpisi za druge onesnaževalce okolja. Morali bi zmanjšati uporabo “bele” svetlobe, zmanjšati svetlobno onesnaženje in preprosto ugasniti luči, ko jih ne potrebujemo.

PREBERITE TUDI: Raziskava: izpostavljenost umetni svetlobi zvečer in ponoči povzroča duševne motnje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj