… oči pred dejstvi: črevesne anomalije so pogosto znak, povezan z diagnozo avtizma. Nova raziskava, ki je bila objavljena na PLoS One, je identificirala neravnovesje in pomanjkanje črevesnih bakterij kot temeljni simptom in morda celo glavni vzrok za avtizem.

Raziskovalci z univerze v Arizoni so prišli do teh ugotovitev po tem, ko so preučili več skupin otrok v starostni skupini med 3 in 16 let, med katerimi je bilo v prvi skupini 20 zdravih otrok, v drugi pa 20 avtističnih. Otrokom obeh skupin so vzeli vzorce fekalij in jih analizirali glede vsebnosti probiotičnih (zdravih in nujno potrebnih) bakterij.

Ko so preučili podatke, so ugotovili, da je imela skupina avtističnih otrok v povprečju precej slabšo raznolikost mikrobiomov v primerjavi z zdravimi otroki. Avtističnim otrokom je tudi primanjkovalo treh specifičnih vrst črevesnih bakterij, odgovornih za razgradnjo ogljikovih hidratov in fermentacijo hrane, da slednja postane prebavljiva, in hranila, ki jih vsebuje, na voljo za absorpcijo. To je vrglo povsem novo luč na sicer slabo razumljeni in raziskani avtizem.

“Dokazali smo, da je avtizem tesno povezan z določenimi koristnimi črevesnimi bakterijami ter da je lahko okarakteriziran z zmanjšano raznolikostjo in količino bakterij kot tudi spremenjeno sestavo in strukturo. In kar je najbolj pomembno; odkrili smo, da so vrste Prevotella, Coprococcus in Veillonellaceae pri avtističnih otrocih močno zmanjšane,” je povedala vodja raziskave dr. Rosa Krajmalnik-Brown.

Glavni krivec: otroška cepiva?

Kar starši avtističnih otrok trdijo že dolga leta, strokovna javnost pa to vztrajno zanika, je dejstvo, da so najverjetnejši in najpogostejši krivec za poškodbe prebavil, ki so povezane z avtizmom, otroška cepiva. Tudi na tem področju prihaja na dan čedalje več odkritih povezav, ki jim ni več moč oporekati.

Na to je že pred daljnimi 15 leti opozoril gastroenterolog dr. Andrew Wakefield, kar ga je seveda stalo njegove kariere in ugleda, za kar je poskrbela določena veja industrije, kateri je dr. Wakefield s svojim odkritjem in drzno javno objavo močno stopil na prste. Dr. Wakefield je bil eden prvih zdravnikov in strokovnjakov, ki je dokazal močno povezavo med otroškimi cepivi in poškodbami prebavil.

Otroška cepiva, ki so v Sloveniji še vedno obvezna, osveščene starše, ki svojih otrok ne dovolijo cepiti, pa celo kazensko preganjajo, namreč povzročajo poškodbe črevesja, ki so po mnenju strokovnjakov glavni vzrok mnogih simptomov, povezanih z avtizmom. Kot so pokazale raziskave, poškodovano črevesje, še zlati v otroški dobi razvoja, preprečuje normalno absorpcijo hranil, ki so nujno potrebna za pravilen nevrobiološki razvoj. Napredni znanstveniki in zdravniki končno povezujejo očitne povezave in ugotavljajo, da so otroška cepiva v veliko primerih direktni povzročitelj sistemskih poškodb prebavnega trakta, ki ustvarja simptome, poznane kot avtizem.

“Cepiva so glavni vzrok primarnih težav, ki se kažejo kot bolečine, nevrološke poškodbe, nepravilno delovanje imunskega sistema in prekomerna rast glivic – kar vse vodi v vedenjske znake, ki se kažejo kot avtizem,” je povedala Marcella Piper-Terry, ustanoviteljica spletne strani VaxTruth.org. “Cepiva povzročajo poškodbe prebavil, kar povzroča slabšo absorpcijo hranil, nujno potrebnih za normalno delovanje možganov. To se potem kaže v obliki motenj delovanje imunskega sistema, epileptičnih napadov, encefalopatije in mnogih, mnogih drugih. In vse to vodi v diagnozo avtizma.”

Z drugimi besedami: cepiva ne povzročajo avtizma, so pa brez dvoma povzročitelj vrste zdravstvenih težav v telesu, ki vodijo v avtizem. Traja namreč lahko mesece ali celo leta, da se določene težave pri avtizmu razvijejo v polni meri, cepiva pa so s strani sodobne medicine splošno sprejeta kot nepovezana s temi težavami, čeprav vsi indici kažejo na njih kot na glavne povzročitelje.

Več o cepivih in njihovem vplivu na zdravje si lahko preberete v knjigi dr. Tetyane Obukhanych Iluzije o cepivih; v knjigi dr. Mateje Černič Ideološki konstrukti o cepljenju; v članku pa, kako lahko ukrepate.

Naslovnica: sheknows.com

3 KOMENTARJI

  1. 40 ljudi pa res ni nobena resna raziskava. Če bi se cepivo testiralo na 40 ljudeh in bi trdili, da nima niti enega stranskega učinka (kar na tako malem vzorcu sploh ni malo verjetno), bi ji verjeli?

  2. Pri takšnih člankih bi bilo fino, če se doda povezava do originalnega poročila o raziskavi. Zakaj naj bi bilo za razliko med obema skupinama otrok krivo cepljenje? Glede na to, da je cepljenje obvezno, sta bili verjetno cepljeni obe skupini otrok (ali pač ne)? Avtizem se zaradi kombinacije različnih dejavnikov pojavi pri delu otrok, obvezno so cepljeni vsi otroci – če je zaradi tega cepljenje krivo za avtizem, potem lahko cepljenje krivimo za katerokoli otroško razvojno motnjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj