Na prvem mestu so to živila, ki vsebujejo probiotike in prebiotike, sedaj pa je raziskava na presenečenje raziskovalcev pokazala, da je izjemno koristen za zdravo črevesje – in seveda tudi splošno zdravje – avokado.

Tako en avokado na dan pripomore k ohranjanju ustrezne črevesne mikroflore in s tem zdravega črevesja – to pa je nujno tudi za splošno zdravje, med drugim možgane in imunski sistem. Avokado, ki sicer sodi med sadeže, je tako zdrav zaradi visoke vsebnosti vlaknin in zdravih maščob. Niso pa vedeli, kako vpliva na mikrobe v črevesju.

V raziskavi so ugotovili, da imajo tisti, ki pojedo avokado na dan, več mikrobov v črevesju, ki potem razgrajujejo vlaknine in tvorijo metabolite, ki ohranjajo zdravo črevesje. Imeli pa so tudi bolj raznolike bakterije v črevesju v primerjavi s tistimi, ki niso jedli avokada.

“Mikrobni presnovki so spojine, ki jih proizvajajo mikrobi in vplivajo na zdravje,” so povedali raziskovalci. “Uživanje avokada je zmanjšalo žolčne kisline in povečalo količino kratkoverižnih maščobnih kislin. Vse to pozitivno vpliva na zdravje.”

Avokado sicer vsebuje veliko maščob, vendar so to zdrave, enkrat nenasičene maščobe, ki imajo pozitivne vplive na zdravje, tako srce in ožilje kot tudi možgane in črevesje. Vsebuje pa tudi veliko vlaknin in kalija, česar v sodobni prehrani praviloma močno primanjkuje.

Zatorej če ste se doslej držali reka “jabolko na dan odžene zdravnika stran”, mu dodajte še avokado.
Raziskava je bila objavljena v znanstveni publikaciji Journal of Nutrition.

PREBERITE TUDI: Zakaj je avokado superhrana?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj