astaxantin_kapsule_s

Astaksantin je rdeče-oranžen, v maščobah topen pigment, ki ga proizvajajo mnoge alge in plankton. Nekateri mikroorganizmi imajo večje in nekateri manjše zaloge astaksantina. Največje zaloge astaksantina naj bi akumulirala klorofilna alga Haematococcus pluvialis, sicer pa lahko do 30 g astaksantina na kilogram suhe biomase akumulira tudi komercialno vzgajana alga.

Astaksantin sodi v skupino karotenoidov, kamor sodita denimo še lutein in beta karoten. Tudi sicer je kemična sestava astaksantina zelo podobna kemični sestavi beta karotena, prav tako pa jo lahko primerjamo s kemično strukturo vitamina A. Astaksantin je zaradi prenosa po prehranski verigi prisoten v vodnih živalih kot so losos, postrv, morski rakci, ribja jajčeca ter celo pri nekaterih pticah, na primer flamingu.

Tako kot ostalih karotenoidov ljudje tudi astaksantina ne moremo sintetizirati sami, ampak ga moramo konzumirati s prehranjevanjem. Najbolj pogost vir astaksantina je ribja hrana, izoliran astaksantin pa pridobivamo tudi iz rakovih lupin ali pa iz prahu kvasovk, ki proizvajajo astaksantin. Zadnji dve metodi sta precej dragi, zato se za dodajanje k prehrani večinoma uporablja kemično izdelan astaksantin. Njegova kemijska struktura je sicer zrcalna slika naravnega astaksantina, vendar to za človeško telo ne predstavlja nobene razlike.

Dodajanje astaksantina k prehrani v obliki prehranskih dopolnil je smiselno zlasti zaradi njegovih številnih pozitivnih učinkov na zdravje. Kot prehransko dopolnilo je postal popularen predvsem zaradi antioksidativnega delovanja, izkazal pa se je za koristnega tudi pri proizvodnji energije, regeneraciji mišic in kosti, zaščiti kože pred škodljivim UV sevanjem, ohranjanju zdravega imunskega in živčnega sistema, ohranjanju zdravega vida in kardiovaskularnega sistema, preprečevanju prezgodnjega staranja in še kaj.

Antioksidativna vrednost astaksantina

Pri običajnih metabolnih reakcijah in procesih v telesu nastajajo prosti radikali in visoko reaktivne oblike kisika. Dodatno produkcijo teh nezaželenih oksidativnih agensov lahko povzročijo tudi fiziološki stres, okoljska onesnaženost, izpostavljanje kemikalijam ali UV sevanju, prosti radikali pa se lahko tvorijo tudi pri imunskem odgovoru proti mikrobom. Ti prosti radikali so škodljivi za telo, saj znotraj celice poškodujejo DNA, proteine in lipidne membrane ter tako uničujejo naše celice. Antioksidanti pomagajo v boju proti tem oksidativnim poškodbam in karotenoidi so tisti biološki antioksidanti, ki prekinejo delovanje prostega kisika in ostalih reaktivnih snovi, saj jih vežejo nase in jih tako uničijo. S tem preprečujejo poškodbe ostalih molekul v telesu ali poškodbe drugih telesnih tkiv.

Zaščita pred UV sevanjem in tumorji

Klinična ocena astaksantina pri merjenju učinkovitosti zaščite pred UV žarki kaže, da astaksantin zavira in preprečuje sončne opekline in zagotavlja zaščito kože pred poškodbami, ki jih povzroča sonce. Že leta 1997 so znanstveniki japonske Univerze v Tohoku ugotovili, da kaže astaksantin zelo dobre zmožnosti zaščite pred peroksidacijo, kar je sicer slabost beta karotena. Astaksantin naj bi zato igral ključno vlogo pri zaščiti pred UV sevanjem, kožnim rakom, staranjem in starostjo pogojenim boleznimi, ter pri ohranjanju splošnega zdravja.
Zato je zelo priporočljivo, da se ga uživa še zlasti v spomladanskih in poletnih mesecih, ko smo več izpostavljeni UV sevanju, še zlasti, če imate zgodovino alergij na sonce.

V znanstveni reviji Nutrition and Cancer so bili že leta 2000 objavljeni rezultati, da astaksantin zmanjšuje verjetnost nastanka tumorjev. Mnoge druge raziskave so tudi pokazale, da zmanjšuje nastanek karcinomov sečnega mehurja, raka v ustih, črevesnega raka in raka dojk. Pomembna vloga astaksantina, poleg antioksidativnih lastnosti, je tudi ta, da igra pomembno vlogo pri genski regulaciji in prenosu snovi med celicami

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj