Kardiovaskularne bolezni so ene izmed najpogostejših bolezni sodobne dobe in so tesno povezane s količino holesterola v krvi. Ko holesterol v krvi doseže določeno mejo, pogosto predpišejo zelo škodljiva zdravila z mnogimi stranskimi učinki, za katera so celo nekateri zdravniki mnenja, da prinašajo več škode kot koristi – statine. Statini sicer res znižajo holesterol, a imajo hkrati toliko in tako hudih stranskih učinkov, da bi bilo v marsikaterem primeru veliko bolje poseči po naravnih sredstvih za zniževanje zmerno povišanega holesterola – in eden izmed njih je ravno ekstrakt listov artičok.

articoke_s

Zmanjšanje previsokega (slabega) holesterola zmanjša nevarnost za razvoj kardiovaskularnih bolezni, zato je pomembno, da se ukrepa, preden holesterol doseže kritično stopnjo in je treba začeti uživati zdravila. Raziskava je pokazala, da se pri zmerno povišanem holesterolu ukrepa ravno s pomočjo prehranskega dopolnila ekstrakta listov artičok.

V raziskavi so 75 prostovoljcev z zmerno povišanim holesterolom 12 tednov vsak dan dajali ali 4 kapsule (1280 mg) ekstrakta listov artičok ali 4 kapsule placeba. Skupina, ki je uživala ekstrakt listov artičok, je pokazala majhno, a opazno znižanje holesterola v krvi.

Že več kot 10 let razne raziskave potrjujejo povezavo med uživanjem čim več različnih antioksidantov in zmanjšano nevarnostjo za kardiovaskularne bolezni. Antioksidanti vključujejo 'neesencialne' fitokemikalije (npr. antocianine, flavonoide) kot tudi esencialne, torej telesu nujno potrebne za optimalno delovanje (vitamini A, C, E …). Mnoga hrana, rastline, njihov zamrznjeno-sušen prah ali ekstrakt, so bogat vir naravnih antioksidantov, npr. zeleni čaj, rdeče vino, acai jagode, borovnice, olivno olje …, ki tako zmanjšujejo nevarnost za nastanek kardiovaskularnih in drugih bolezni sodobnega časa. Raziskava pa je pokazala, da je eden takih antioksidantnih pripravkov tudi ekstrakt listov artičok, saj vsebuje vrsto različnih flavonoidov.

Artičoke pa v Evropi pogosto – podobno kot brusnice – uporablja tudi za izboljšanje prebavnega in urinarnega trakta. V Nemčiji in Švici jih uporabljajo kot pomoč pri slabi prebavi, raziskave pa so pokazale tudi njihovo učinkovitost pri težavah z dispepsijo in sindromu razdražljivega črevesja. Raziskovalci zato priporočajo, da se pri zmerno povišanem holesterolu ukrepa z zdravo prehrano, gibanjem in naravnimi prehranskimi dopolnili, ki blago znižujejo holesterol, med njimi ekstrakt listov artičok, prah borovnic in višenj, česnove tablete, afriški mango, cimet in zeleni čaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj