Ne glede na to, ali se sprehajate po mesnem jedru ali ob obali – v restavracijah lahko na mizah in v rokah gostov vedno znova vidite koktajl, ki se lesketa v rdečkasto-oranžni barvi. Običajno ga sestavljajo Aperol, Prosecco ali šampanjec, nekaj ledenih kock in rezina pomaranče.

A če na etiketi steklenice Aperola poiščete sestavine, boste našli opombo “grenak z barvilom”. To je vse, kar piše. To je zadosten razlog, da pijačo pogledate od bližje. Po nekaj spletnega raziskovanja ugotovite, da je Aperol destilat, sestavljen iz rabarbare, činarinde, encijana, grenkih pomaranč, zelišč in alkohola. Oranžno-rdeče obarvanje je posledica umetnih barvil E110 (rumena pomaranča S) in E 124 (cochenillerot A), ki spadata med tako imenovana azo barvila.

prof. Michael Braungart

In to je znak za alarm. Kemik prof. Michael Braungart, vodja hamburškega okoljskega inštituta, je povedal: “E110 in E124 sta dve res izredno močni rakotvorni azobarvili. Celo življenje sem si prizadeval, da bi se stvari izločale iz barvanja tekstila – zdaj pa jih ljudje pijejo.”

Kaj so “azo barvila”?

Številna azobarvila so uvrščena na seznam rakotvornih snovi in ponekod so za nekatera ne pa vsa uvedene določene zakonske prepovedi ali omejitve njihove vsebnosti v izdelkih, ki so v neposrednem stiku s kožo. Kljub temu se uporabljajo ne le za barvanje oblačil, temveč tudi v prehrani.

Pa na zdravje.

PREBERITE TUDI: Črnila za tetovaže vsebujejo rakotvorne kemikalije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj