Številni zaskrbljeni ameriški zdravniki in znanstveniki preučujejo, ali je virus Covid-19 kriv za “nenavaden porast” redkih in smrtonosnih vrst raka, ki so se pojavile po “pandemiji”.

Skupina medicinskih strokovnjakov se je združila, da bi začela raziskovalne študije in izmenjala podatke, potem ko so ugotovili, da so med njihovimi pacienti prepričljivi dokazi, ki kažejo na povezavo med virusom Covid in diagnozami raka, je poročal časnik Washington Post.

“V praksi sem že 23 let in še nikoli nisem videl česa takega,” je o porastu števila primerov povedal Kashyap Patel, onkolog v Južni Karolini in izvršni direktor združenja Carolina Blood and Cancer Care Associates.

Patel, ki poziva k vzpostavitvi nacionalnega registra za analizo trendov, je dejal, da je že zbral podatke več deset svojih bolnikov, ki kažejo na možno povezavo med nenavadnimi raki in dolgim Covidom.

“Upajmo, da se motimo,” je dejal Afshin Beheshti, predsednik mednarodne raziskovalne skupine Covid-19. “Toda vse žal kaže na to, da je temu tako. Posledice ponavljajočega se obolevanja za to boleznijo skozi vse življenje bodo veliko večje, kot si ljudje mislijo.”

“Rekel bi, da večina vlad ne želi razmišljati o dolgotrajnem Covidu in še manj o dolgotrajnem Covid in raku,” je nadaljeval. “Toliko jih je stalo, da so se spopadli s Covid-om. Zato je sredstev za dolgoročne učinke virusa zelo malo.”

Wallace trenutno raziskuje, kako in ali Covid vpliva na proizvodnjo energije v celicah in ranljivost za raka. Medtem v nadomestnih študijah drugih zdravnikov sekvencira genske profile bolnikov z rakom, ki so umrli zaradi Covid-a, ter ugotavlja, ali lahko virus ponovno prebudi mirujoče rakave celice pri miših.

Raziskava je bila izvedena po tem, ko je nova študija pokazala, da bi lahko bila cepiva proti Covidu delno kriva za porast “brez primere” presežnih smrti v ZDA in drugih zahodnih državah v treh letih, odkar se je pandemija razširila.

Znanstveniki z nizozemske univerze Vrije Universiteit so pri analizi podatkov o umrljivosti iz 47 zahodnih držav ugotovili, da je presežna umrljivost od leta 2020 “ostala visoka” – kljub obsežnemu uvajanju cepiv Covid in različnim ukrepom za preprečevanje širjenja.

Raziskovalci so dejali, da je ta trend “vzbudil resno zaskrbljenost”, saj so pozvali vladne voditelje in oblikovalce politik, naj “temeljito raziščejo vzroke za vztrajno prekomerno umrljivost”, je zapisano v študiji, objavljeni v reviji BMJ Public Health.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj