Študije naj bi namreč pokazale, da je pri ženskah, ki imajo težave z zanositvijo, odpoved kofeinu in alkoholu skoraj enako učinkovita kot obiski v ambulantah za zdravljenje neplodnosti. Tako jih je med ženskami, ki niso mogle zanositi, 32 % zanosilo, ko so ukinile poživila kot sta kofein in alkohol, medtem, ko jih je po tretmajih za zvečanje plodnosti zanosilo 33 %.

Raziskava je med o­stalim pokazala, da se možnosti za spočetje pri ženskah, ki spijejo 1 do 5 alkoholnih pijač na teden, padejo s 60 % na le 30 %, zgornja meja kofeina pa naj bi bila 300 mg na dan.

­noseca_alkohol

Prav tako naj bi bilo izjemnega pomena prenehanje kajenja, saj so študije v preteklosti pokazale, da lahko kajenje odloži možnosti za zanositev za približno 2 meseca. Vsi ti dejavniki kot tudi zdrava prehrana naj bi imeli izreden vpliv na žensko plodnost.

Zato nekateri zdravniki vztrajajo, da naj pari najprej poskrbijo za osnovne pogoje za optimalno možnost spočetja in se šele če tudi to ne pomaga odločijo za zdravljenje neplodnosti.

Raziskave o spontanih splavih so nakazale, da lahko kofein poškoduje tudi še nerojenega otroka, ker se prenaša tudi v otroka, le-ta pa ga ne more metabolizirati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj