… po katerem so ekstazi (ecstasy), marihuana in LSD manj škodljivi kot alkohol in kajenje. David Nutt je alkohol postavil na peto mesto lestvice, pred njim pa so le kokain, heroin, pomirjevala in metadon. Tobak je bil uvrščen na deveto mesto, medtem ko so bili konoplja, LSD in ekstazi močno zadaj.

Kljub temu, da je bilo na to temo opravljenih že mnogo raziskav, ki so vse dale podobne rezultate, je lestvica ponovno dvignila kar nekaj prahu. A David Nutt vztraja pri svojem, češ, da je potrebno zagotoviti verodostojne podatke o učinkovanju različnih substanc na telo: “Mladi radi eksperimentirajo in to moramo sprejeti. Lahko jim le pomagamo na njihovi poti odraščanja.”

Dejal je tudi, da marihuana predstavlja izjemno majhen riziko, prav tako premestitev ekstazija iz skupine B v skupino A (bolj nevarne droge) ni utemeljena. Trdi, da bi morale biti popolnoma vse droge, vključno s tobakom in alkoholom, označene kot škodljive, sploh glede na to, da je alkohol na 5. mestu, torej takoj za kokainom, heroinom, pomirjevali (barbiturati) in metadonom. Profesor Nutt je tudi dejal: “Nihče ne trdi, da droge niso škodljive – gre za vprašanje uvrstitve na lestvico.”

V raziskavi so profesor Nutt in njegovi kolegi za določitev mesta na lestvici uporabili tri kriterije: škodljivost substance do uporabnika, stopnja verjetnosti povzročitve odvisnosti in vpliv na okolico uporabnika. Pri tem so izprašali dve skupini strokovnjakov, psihiatre, ki se ukvarjajo z odvisnostjo od prepovedanih drog in policiste, ter se oprli na znanstvena in medicinska dognanja v zvezi s temi substancami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj