Znanstveniki opozarjajo, da lahko barvne tetovaže povečajo tveganje celo za raka. Pigmentirane barve, ki se uporabljajo za barvne tetovaže, vsebujejo kemikalijo, znano kot titanov dioksid. Ta spojina se doda črnilu za tetoviranje, da se pridobijo določene barve. Kemikalija je torej sicer učinkovita pri pridobitvi pravilnega odtenka, a je povezana tudi s številnimi obolenji.

PREBERITE TUDI: To se zgodi, ko se tetovaža očesa ponesreči

Nemška ekipa je naredila raziskavo, kjer je opazovala, kako titanov dioksid potuje skozi krvni obtok in se kopiči v limfnih žlezah. To povzroča, da le-te postanejo otekle in ovira njihovo sposobnost boja proti okužbam. Limfni vozli so majhne žleze v obliki fižola, ki jih najdemo po celem telesu. So bistven del imunskega sistema in so neposredno odgovorni za napad in uničevanje klic, ki se prenašajo preko limfne tekočine. Kadar ena ali več vozlišč nabrekne, telo postane bolj dovzetno za različne bolezni, kar naj bi se, kot so poročali, pogosteje zgodilo tistim, ki imajo barvne tetovaže.

Ekipa je s posebnimi žarki za prepoznavanje titanovega dioksida in težkih kovin v telesu skušala slediti črnilu. Našli so jih v limfnih žlezah, ki so zaradi tega otekle in ne morejo pravilno delovati. Vendar je ekipa priznala, da ne razumejo, kako točno deluje titanov dioksid in da so njihove ugotovitve le pokazale na še nepoznan proces, ki ga bo potrebno bolje raziskati.

Titanov dioksid je zelo priljubljen dodatek v številnih komercialnih izdelkih, vključno s kremo za zaščito pred soncem, različnimi kozmetičnimi izdelki, zobno pasto, milo, sredstvi za čiščenje vode in nekaterimi zdravili. Njegova primarna uporaba je kot pigment, vendar se uporablja v različnih panogah, ki vključujejo: zagotavljanje motnosti in trajnosti v barvah in premazih, zmanjševanje krhkosti v plastiki in gumi, prevlečen papir in zaščito prehrambenih izdelkov pred hitrim razkrajanjem. Čeprav je titanov dioksid ocenjen kot varen, in je zaradi tega prisoten kot kemikalija v hrani in kozmetiki, pa številne neodvisne ocene kažejo, da je kemikalija na splošno nevarna.

PREBERITE TUDI: Tetovaža na tem delu telesa lahko izpade zelo lepo

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj