Ideja, da se nasprotja privlačijo, je stara vsaj toliko, kot je stara romantika. To je v svojih delih omenjal že Shakespeare, dandanes pa je ta algoritem vgrajen tudi v aplikacije za zmenke.

PREBERITE TUDI: Ta trik v spalnici morda reši vaše razmerje

Raziskave, ki jih je nizozemski psiholog Pieternel Dijkstra naredil leta 2008, so pokazale, da kar 86% ljudi, ki iščejo partnerja, iščejo nekoga z nasprotnimi lastnostmi. Morda se vsi motimo! To trdi strokovnjak, psiholog Matthew D. Johnson, ki pravi, da se nasprotja ne privlačijo. Pravi, da se znanstveno gledano, bolj medsebojno privlačijo ljudje z enakimi lastnostmi. Opozarja, da so od petdesetih let prejšnjega stoletja znanstveniki s področja preučevanja družbe izvedli več kot 240 raziskav, da bi ugotovili, ali podobne osebnostne lastnosti, podobni interesi, vrednote in druge značilnosti vodijo do večje medsebojne privlačnosti.

Nato so leta 2013 psihologi kombinirali rezultate teh raziskav. Ugotovili so, da so našli neizpodbitne dokaze, da se medsebojno podobni tipi ljudi bolj privlačijo. Ideja, da se nasprotja privlačijo, je lahko romantična in poetična, a v bistvu ni dokazov, ki bi potrdili, da to res drži.

PREBERITE TUDI: Kaj pripelje moške do tega, da se ohladijo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj