… med njimi raziskava, objavljena v International Journal of Cancer, ki je pokazala, da prehranjevanje pozno zvečer lahko predstavlja tveganje za raka dojk in prostate. Ugotovitve so temeljile na podatkih iz vprašalnika o pogostosti prehranjevanja, v katerem so bili ljudje vprašani glede na čas odhoda v posteljo in zadnjega obroka pred tem. Študija je vključevala 621 primerov z rakom prostate in 1205 primerov z rakom dojk.

V primerjavi s posamezniki, ki so se spat odpravili takoj po večerji, so tisti, ki so zaspali dve ali več ur po večerji, imeli 20-odstotno zmanjšano tveganje za nastanek raka dojke in prostate skupaj in pri vsakem raku posebej. Podoben trend so opazili pri posameznikih, ki so večerjali pred 21. uro v primerjavi z večerjo po 22. uri.
Ugotovitve poudarjajo pomen ocenjevanja telesne notranje ure ali cirkadianih ritmov v študijah o prehrani in raku ter potrebo po oblikovanju prehranskih priporočil za preprečevanje raka, ki se osredotočajo ne samo na vrsto in količino vnosa hrane. “Če bodo ugotovitve potrjene, bodo vplivale na priporočila za preprečevanje raka, ki trenutno ne upoštevajo čas prehranjevanja,” je dejal glavni avtor dr. Manolis Kogevinas. “Vpliv bi bil lahko še posebej pomemben v kulturah, kot so tiste v južni Evropi, kjer ljudje običajno večerjajo pozno.”

PREBERITE TUDI: Diagnoza: rak dojke – kako naprej?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj