… najslabše, kar lahko storite svojemu telesu. Čeprav se zdi pivo kot mala nagrada po rekreaciji, ni vredno, da s tem uničite mišice in svojo pripravljenost.

PREBERITE TUDI: Posledice pomanjkanja gibanja so takole vidne na našem telesu

Kakršnokoli gibanje in visokointenzivne vadbe, kot so tek ali skakanje, ustvari mikropoškodbe mišic in bolečine. Če je vadba dolga, nam poidejo tudi zaloge glikogena. V vročem in vlažnem okolju telo izgubi veliko tekočine in elektrolitov. Športne lastnosti, kot so moč in vzdržljivost, se lahko po nekaj intenzivnih treningih izčrpavajo. To je mogoče izboljšati z ustrezno in pravočasno prehrano in hidratacijo. Uživanje alkohola po rekreaciji izniči regeneracijo telesa. Alkohol namreč upočasni postopek regeneracije. Še huje je to za športnike s poškodbami mehkega tkiva, saj alkohol širi krvne žile in veča otekline.

To se zgodi z vašim telesom, če pijete alkohol po rekreaciji:

  • slabi okrevanje mišic;
  • slabša poškodbe;
  • dehidriranost;
  • utrujenost;
  • slabša telesno pripravljenost.

Ni povsem dokazano, da alkohol lahko poslabša zaloge energije, dejstvo pa je, da zaradi alkohola posamezniki potem pojedo manj ustrezno hranljive hrane, še posebej, če so naslednji dan malce utrujeni od pitja alkohola. Zaradi alkohola boste le še bolj dehidrirani in slabše boste spali. Nespočiti in nenanaspani pa se ne morete regenerirati, kar pomeni, da vam bo naslednja vadba še težja. Po vadbi se raje nagradite s čim drugim, predvsem pa spijte en velik kozarec vode namesto piva.

PREBERITE TUDI: 7 razlogov, zakaj je potrebno piti dovolj vode

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj