Ste vedeli, da tudi določeno sadje in zelenjava, slabšata vaše stanje alergijske reakcije na cvetni prah?

Tudi sadje in zelenjava lahko namreč v vas sprožita navzkrižno alergijsko reakcijo, simptomi pa so podobni kot pri alergijah, ki ste jih deležni v stiku s cvetnim prahom (srbenje, oteklina, rdečina, tudi bolečine v žrelu, slabost, kihanje, izcedek iz nosu, solzenje, …).

PREBERITE TUDI: Ta sestavina zavira nastajanje rakavih celic, zdravi alergije in astmo

Z uživanjem določenega surovega sadja in zelenjave (jabolk, paradižnika, pomaranč, kivija, melone, lubenice, nektarin, marelic, hrušk, sliv, banan, češenj, tudi krompirja, korenja, zelene, pastinaka, peteršilja, drobnjaka, koriandra, zelene paprike, bučk, kumar, graha, orehov, mandljev, arašidov, …) lahko pride do pojava sindroma alergije v ustih ali oralnega alergijskega sindroma. Gre za zanimivo povezavo, in sicer, da pride pri tistih, ki so alergični na cvetni prah trav, plevelov in dreves, do navzkrižne reakcije, saj določena živila na površini vsebujejo enake ali zelo podobne proteine, ki jih telo prepozna kot cvetni prah.

Do simptomov pride takoj, ko hrano vnesete v usta, ti pa trajajo kakšno uro ali več. Običajno pomaga izpiranje ust in grgranje z vodo. Če trpite zaradi alergij, se je uživanju surovega sadja in zelenjave v sezoni alergij na cvetni prah, najbolje odpovedati, ali ta živila uživati kuhana, saj se tako uničijo alergeni.

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj