… zdravje priporočljivo, da med nosečnostjo ostanejo v dobri kondiciji. Če to za katero od nosečnic še ni bila dovolj velika spodbuda, jo bodo morda k rednejši telovadbi spodbudili rezultati nove študije.

nosecnica_telovadi

Foto: kevinzahri.com

V novi raziskavi se je namreč znova izkazalo, da je vadba med nosečnostjo (poleg zdrave prehrane in nestresne nosečnosti seveda) najboljša preventiva za otrokovo zdravje po rojstvu. V pilotni študiji so ugotovili, da so imeli dojenčki mater, ki so telovadile vsaj trikrat na teden po vsaj 30 minut, nižji srčni utrip – kar je znak zdravega srca – v zadnjih tednih pred rojstvom. Ekipa znanstvenikov je tudi razkrila, da so se ti dobri rezultati pri novorojenčkih ohranili še mesec dni po rojstvu, kar dokazuje, da ima mamina telovadba dolgoročne posledice.

61 bodočih mamic, ki so sodelovale v študiji, je delalo različne aerobne vaje, od hitre hoje do teka. Nekatere, bolj aktivne, so celo dvigovale uteži ali prakticirale jogo. Redna telovadba dokazano izboljša srčne funkcije, raziskovalci pa zdaj upajo, da se bo več pozornosti namenjalo tudi preventivi pred rojstvom, ne le skrbi za zdravje v otrokovih kasnejših letih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj