Poseben javno zdravstveni problem predstavljajo kar trije s krvjo in s tveganimi spolnimi odnosi prenosljivi virusi: virus HIV ter virusa hepatitisa B in C. S prvim je okuženih v svetu vsaj 40 milijonov ljudi, z drugima dvema pa približno 600 milijonov. Vsi trije virusi lahko povzročijo obolenje, ki je za posameznika usodno, če se ne odkrije pravočasno in zdravstveno nadzoruje. V svetu vsako leto za posledicami okužbe s HIV umre 3 milijone ljudi, za posledicami okužbe z virusoma hepatitisa B in C pa skoraj 2 milijona.

Zato bomo na pobudo Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ob svetovnem dnevu aidsa izvedli nacionalno akcijo brezplačnega anonimnega testiranja na okužbo s HIV in z virusoma hepatitisa B in C.

Akcija bo potekala od 3. do 7. decembra 2007, vsak dan med 16. in 18. uro na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani ter na infekcijskih oddelkih Splošnih bolnišnic Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto, na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper ter Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj.

Testiranje priporočamo vsem tistim, ki so kadarkoli v življenju imeli kakršnokoli tveganje za okužbo s temi tremi virusi, bodisi preko okužene krvi (intravenozno uživanje drog, transfuzija krvi ali večji operativni posegi pred letom 1993, neprofesionalno prebadanje – piercing ali tetovaža, naključni vbodi z okuženo iglo …) ali zaradi nezaščitenih spolnih stikov z okuženo osebo. V primeru pozitivnega rezultata bodo testirane osebe napotene v nadaljnjo zdravniško obravnavo v ustrezno zdravstveno ustanovo.

V oktobrski akciji od 621 testiranih 13 testov pozitivnih na prisotnost proti virusu hepatitisa C

Ob svetovnem dnevu ozaveščanja o hepatitisu je med 1. in 5. oktobrom v šestih slovenskih mestih potekalo brezplačno anonimno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C. Od skupno 621 testiranih oseb je bil pri 13 osebah presejalni test na okužbo z virusom hepatitisa C pozitiven, kar pomeni, da so lahko okuženi in potrebujejo nadaljnjo zdravniško obravnavo. Največ pozitivnih rezultatov je bilo v Kopru, in sicer 5 od 29 testiranih. Sledi Murska Sobota, kjer so bili pozitivni štirje od 91 testiranih. Največ se jih je za testiranje odločilo v Ljubljani, in sicer 243, med njimi so bili trije testi pozitivni. V Celju je bila med 39 testiranimi ena oseba anti-HCV pozitivna. V Novem mestu, kjer se je testiralo 122 oseb in v Mariboru, kjer se jih je testiralo 97, ni bil pozitiven noben test.

Ob zaključku oktobrske akcije je vodja doc.dr. Mojca Matičič, dr. med. s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana dejala: “Na naši kliniki, pobudnici nacionalne akcije brezplačnega anonimnega testiranja, smo zelo zadovoljni s tako številnim odzivom prebivalcev in se najlepše zahvaljujemo vsem, ki so nam to prvo, tako obsežno testiranje na nacionalni ravni pomagali izpeljati, tako s finančno pomočjo kot tudi s široko zastavljenim opozarjanjem nanjo ter seveda obveščanjem najširše javnosti. Predvsem pa nas preseneča veliko število pozitivnih rezultatov testov, saj med testiranimi še zdaleč niso bile le osebe z najbolj tveganim vedenjem za okužbo s HCV. Zato bomo dobljene rezultate še nadalje analizirali. Glede na relativno visok odstotek pozitivnih testov pa smo sklenili, da bi podobne akcije poskusili izvesti tudi v prihodnosti. Prvo, še v večjem obsegu, že v decembru.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj