… kljub temu, da je kožni rak eden najpogostejših in se lahko konča s smrtnim izidom. Poleg tega niti ne vedo, kaj bi morali sploh preverjati. Samopregledovanje kože bi sicer morali izvajati vsak mesec, če želimo morebitne spremembe pravočasno zaznati in ukrepati, pravijo dermatologi.

V mnogih državah s svetlopoltimi ljudmi je kožni rak eden najpogostejših ali celo najbolj pogost (npr. v Veliki Britaniji) in čeprav se mnogi zavedajo nevarnosti UV sevanja, se vseeno sončijo. Po podatkih dermatologov tako 96 odstotkov Britancev ne preverja svoje kože, 77 odstotkov pa sploh ne bi opazilo sprememb oz. znakov kožnega raka. Poleg tega jih je kar 72 % priznalo, da so bili preteklo leto opečeni od sonca, kar je glede na dolgoletno osveščanje o nevarnostih, ki jih prinaša UV sevanje, ter naraščanje kožnega raka malignega melanoma, izjemno zaskrbljujoče. V Sloveniji je stanje precej podobno.

To nakazuje, da ljudje močno podcenjujejo nevarnosti sončenja, sončnih opeklin in posledic, ki jih to pušča na koži in zdravju. Mnogi so še vedno prepričani, da je rdeča koža le predstopnja lepo zagorele polti, zagorela polt pa znak zdravja, užitka in bogastva. V resnici pa vsaka rdečica, opeklina in zagorelost pomeni nepopravljivo poškodbo kože, ki se je ne da več odpraviti. V VB je stanje celo tako hudo, da so morali razširiti oddelke dermatologije za primere kožnega raka, da lahko sproti obravnavajo vse primere.

Mnogi pa se zavedajo nevarnosti, a vseeno ne naredijo nič – ali pa premalo – za zaščito kože; ali z zaščitnimi sredstvi ali pa z oblačili, pokrivali in izogibanju soncu. Sončenje povzroča opekline, prezgodnje staranje kože (gube, tanjšanje kože, uvelost, pigmentne madeže) in kožnega raka, zato se soncu izogibajte v največji možni meri, še zlasti med 10. in 17. uro popoldan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj