… izvedli glede krem za nego obraza in krem za nego telesa. Ugotovili so, da imata tako čustveni vidik kot tudi faktor zadovoljstva zelo velik vpliv na končno zadovoljstvo potrošnika, a da ima čustveni vidik močnejšega. Eden izmed najpomembnejših dejavnikov je občutek dobrega počutja, ki nastane zaradi eliminacije ali vsaj zmanjšanja občutkov skrbi in krivde.

kozmetika

Foto: fashion-overload.com

V raziskavi je sodelovalo 355 žensk v starosti med 18 in 50 let, ki so jih naključno izbrali. Prosili so jih, naj ocenijo različne vidike svojega dojemanja funkcionalnih in čustvenih dejavnikov kozmetike, ki so jo uporabljale kot tudi stopnjo njihovega zadovoljstva z uporabo kozmetike.

Rezultati so pokazali, da je zadovoljstvo uporabnic največje, kadar kozmetična znamka pomaga izboljšati pozitivne občutke s tem, da imajo uporabnice občutek, da skrbijo zase ter da odpravi občutke skrbi in krivde, ki bi jih imele, če ne bi skrbele zase.

Paradoksalno pa je, da če naj kozmetika nudi pozitivne občutke, mora pred tem vzbuditi negativne, npr. nezadovoljstvo s svojim videzom. To lahko dosežejo na več načinov – eden izmed njih je, da jim na prikrit način sporoči, da so grde, kar mnogi kozmetični oglasi brez težav dosežejo tako, da pokažejo podobe izjemno lepih žensk. Potrošnice se potem primerjajo z njimi, kar jim povzroči negativne občutke, negativno dojemanje svoje fizične privlačnosti in slabo samopodobo. Ti učinki so še posebej poudarjeni pri ljudeh, ki se izjemno zavedajo svojega videza.

Raziskovalci so mnenja, da bi bilo potrebno izločiti ta negativni vpliv in pozitivno vplivati na ženske in njihovo samopodobo kar bi moralo biti največji psihološki motivator za nakup kozmetike.

Gre pa tudi za potrebo po privlačnosti za nasprotni spol. Naša čustva imajo velik vpliv na naše odločitve in ena izmed nezavednih želja je, da smo privlačni za nasprotni spol, da smo spolno privlačni, kar spodbuja ljudi, da kupujejo kozmetiko. To razloži darvinistični pristop k privlačnosti: lepi obrazi in lepo oblikovana telesa so zelo pomemben biološki indikator vrednosti določene osebe kot spolnega partnerja.

Poleg vsega navedenega pa so raziskovalci ugotovili še, da ima videz kozmetike velik vpliv pri odločitvi za nakup. Tako uporabniki raje kupijo izdelke, ki so v estetsko dovršenih embalažah, saj to daje vtis, da je tudi sam izdelek boljši, poseben in unikaten.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj