Farmacevtska industrija je recenzentom v najboljših medicinskih revijah med letoma 2020 in 2022 izplačala 1,06 milijarde dolarjev, je razvidno iz raziskovalnega pisma, ki je bilo prejšnji teden objavljeno v Journal of the American Medical Association (JAMA).

Plačila recenzentom revij The BMJ, JAMA, The Lancet in The New England Journal of Medicine so vključevala milijardo dolarjev posameznikom ali njihovim ustanovam za raziskave in 64,18 milijona dolarjev splošnih plačil, vključno s potovanji in obroki. Plačila za svetovanje in nadomestila za govorništvo so znašala 34,31 milijona dolarjev oziroma 11,80 milijona dolarjev.

Med skoraj 2.000 analiziranimi zdravniki recenzenti jih je več kot polovica med letoma 2020 in 2022 prejela vsaj eno industrijsko plačilo. Čeprav so bila nasprotja interesov med uredniki revij in avtorji raziskana, so zapisali avtorji študije, je bilo morebitna nasprotja interesov strokovnih recenzentov težje oceniti.

“Tradicionalno nepregledna narava medsebojnega ocenjevanja je ovirala ocenjevanje recenzentov kljub njihovi ključni vlogi v akademskem založništvu”, so zapisali avtorji.

V študiji JAMA je navedeno, da tipične politike o navzkrižju interesov, ki jih večina revij zahteva za avtorje in zahtevajo le, da razkrijejo svoje navzkrižje interesov, običajno ne veljajo za recenzente. “Uredniki revij se sicer lahko pozanimajo o teh navzkrižjih, vendar jih le redko javno razkrijejo, čeprav je veliko recenzentov za vrhunske revije lahko povezanih z industrijo zaradi svojega akademskega strokovnega znanja”, so zapisali avtorji.

Dr. Karl Jablonowski, višji raziskovalec pri organizaciji Children’s Health Defense, je za The Defender povedal, da je znanstveni proces ogrožen, če so recenzenti zavezani veliki farmaciji in ne znanstveni skupnosti. “Noben konfliktni ali konkurenčni interes ne bi smel biti blizu postopka objave,” je dejal.

“Znanost je skupnost. Potrebujemo eden drugega, da spreminjamo ideje v še boljše ideje; da kritiziramo; da se izboljšujemo, sicer ne napredujemo. Znanstvena publikacija je način, kako znanstveniki komunicirajo eden z drugim. To je edina stvar, ki je nedotakljiva, preveč dragocena in preveč pomembna, da bi se vmešavali vanjo. Kot znanstveniki imamo temeljno dolžnost do skupnosti. To vključuje tudi zagotavljanje, da je naša edina, od nekdaj spoštovana metoda za medsebojno sporočanje idej prosta in brez nasprotujočih si interesov,” je še dodal.

Dr. Adriane Fugh-Berman, direktorica PharmedOut, projekta Medicinskega centra Univerze Georgetown, ki izobražuje medicinske strokovnjake o trženjskih praksah industrije, je za MedPage Today povedala, da so farmacevtska podjetja največji kupci člankov pred tiskom in da v revijah veliko oglašujejo, kar vpliva na to, kaj se objavi.

“Očitno bodo farmacevtsko kritični članki redkeje objavljeni v revijah, ki jih podpirajo farmacevtska podjetja, katerih medicinske urednike podpirajo farmacevtska podjetja in katerih recenzente podpirajo farmacevtska podjetja,” je dejala.

Avtorji študije so recenzente določili na podlagi seznamov recenzentov iz leta 2022 za vsako revijo. V podatkovni zbirki Centers for Medicare & Medicaid Services Open Payments so poiskali plačila recenzentom.

Proizvajalci zdravil morajo o plačilih zdravnikom poročati v podatkovno zbirko, ki so jo leta 2013 ustanovili zakonodajalci, da bi se odzvali na vse večjo zaskrbljenost javnosti glede močnega vpliva farmacije na zdravnike.

Avtorji raziskovalnega pisma JAMA so svojo analizo omejili na zdravnike, ki delajo v ZDA, saj so le ti navedeni v Open Payments. Od 7.021 imen pregledovalcev je bilo 1.962 zdravnikov, zato jih je bilo mogoče poiskati. Od teh jih je 145 opravilo strokovne preglede za več kot eno revijo.

Na splošno so avtorji ugotovili, da je 1.155 recenzentov, vključenih v njihovo študijo, med letoma 2020 in 2022 prejelo plačila industrije, pri čemer je bila večina plačil namenjena prakticirajočim zdravnikom in njihovim ustanovam za financiranje raziskav. Več kot polovica recenzentov je sprejela plačila za potovanja, govore in svetovanje. Ta neposredna plačila, ki niso povezana z raziskavami, so imela mediano vrednost 7.614 ameriških dolarjev.

Avtorji so navedli, da je študija verjetno podcenila plačila iz panoge, ker je izključila zdravnike, ki nimajo sedeža v ZDA; in recenzente, ki niso prakticirajoči zdravniki. V njej niso bila upoštevana plačila drugih subjektov, ki lahko predstavljajo nasprotje interesov, vključno z zavarovalnicami in tehnološkimi podjetji.

“Potrebne so dodatne raziskave in preglednost v zvezi s plačili industrije v postopku strokovnega pregleda,” so sklenili raziskovalci.

PREBERITE TUDI: Vrhunski onkolog priznal: “Ivermektin je dokazano učinkovitejši od kemoterapije!”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj