Jubilejno, 10. leto Ljubljanskega tedna mode (LJFW), se je začelo z izjemno energijo in pritegnilo modne navdušence ter oblikovalce, ki s svojo ustvarjalnostjo in pristopom gradijo prihodnost mode. Prvi večer so obiskovalci Center Rog napolnili do zadnjega kotička, videli smo devet navdihujočih modnih revij, ki so na pisti prikazale širok spekter stilov in kulturnih vplivov.

“Veseli smo, da smo dočakali to jubilejno, 10. leto Ljubljanskega tedna mode, ki je dokaz, da slovenska modna scena raste in postaja vse bolj prepoznavna v širši regiji. Ta edicija LJFW je s petimi dnevi modnih revij daleč najbolj zahtevna in na njej se predstavlja največ blagovnih znamk doslej. Kar nekaj oblikovalcev prihaja tudi iz tujine in sicer na račun izmenjav s podobnimi dogodki v soseščini. V prvem večeru so se po pisti sprehodili beograjski oblikovalci, že v torek pa so na vrsti oblikovalci iz Budimpešte. Zavezo, ki smo jo organizatorji sprejeli na začetku te poti, smo vzeli zelo resno. Poskrbeti za povezovanje in prepoznavnost slovenskega modnega oblikovanja znotraj in tudi zunaj meja naše države,” je izpostavila Melinda Rebrek, izvršna producentka LJFW.

Na modni pisti med modeli vsako leto poskrbimo za kakšno presenečenje in prvi dan je bila to Katarina Venturini. »Ko sem slišala, da je bila navdih za kolekcijo JKH Identity Helena Vurnik, vabila Julije Kaje Horvat nisem mogla zavrniti. Zaplesala sem dunajski valček, kot poklon Heleni in oblikovalki. Sicer sem prvič na LJFW in moram pohvaliti vzdušje, res mi je bilo lepo in počutila sem se zelo sprejeto,« je po reviji dejala Katarina.

Zaključek prvega dne je popestril nastop pevca skupine MRFY Gregorja Strasbergarja – Štrasa: “Za takšne dogodke in nastope se vedno uredim, čeprav sem v običajnem življenju zelo preprost. Spremljam dogajanje na modni sceni, sploh mlajše oblikovalce, saj smo kot band zelo odprti za tovrstna sodelovanja.”

V publiki smo zasledili tudi modno oblikovalko Majo Ferme: »Prišla sem izkazat podporo kolegom oblikovalcem. Vemo, kakšno je zakulisje izdelave kolekcij, zato čestitke prav vsakemu med njimi. LJFW je dogodek, ki slovensko modno oblikovanje postavlja na svetovni modni zemljevid.«

Zala Djurić je velika modna navdušenka, najdete jo tudi na naši letošnji image fotografiji, še posebej pa jo navdušuje balkanska moda: »Podpiram slovenske oblikovalce, ne le nocoj, redno obiskujem tudi LJFW trgovino, saj za dogodke, sploh pa tiste v tujini, vedno izberem kreacije domačih oblikovalcev. Nocoj sem si recimo izbrala OsèRosè. Je pa vzdušje nocoj res pompozno in ta gneča potrjuje, da je organizatorjem spet uspelo. Čestitke!«

Prvi dan so svoje kreacije predstavili:

KISS THE FUTURE: “Dress yourself up”

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
Kiss the Future.
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

Blagovna znamka Tanje Pađan nas je popeljala v svet igrivega preoblačenja in lahkotnosti, pri čemer so oblačila ustvarjena iz odpadnega blaga. Je barvito povabilo k eksperimentiranju z identiteto, obenem pa izziv, kako lahko s trajnostnim pristopom ustvarimo nekaj svežega in zabavnega.

JKH IDENTITY

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
JKH Indentity.
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

“Helena” Julia Kaja Hrovat raziskuje skrivnostno življenje Helene Vurnik, umetnice in žene arhitekta Ivana Vurnika, ki je pomembno prispevala k slovenski kulturni dediščini. Preplet narodnih simbolov, slovenske trobojnice in secesijskih vplivov ustvarja avtentično modno zgodbo. Oblačila so izdelana iz naravnih, ponovno uporabljenih materialov, ki so našli nov namen in obliko.

Julia Kaja Hrovat je ob tem poudarila: »V vsaki izmed nas se skriva Helena, ženska polna talentov in goreče želje po uspehu. V kolekciji raziskujem kaj je v preteklosti pomenilo biti ženska, ki je želela uspeti in kaj to pomeni danes. Je poklon vsem ženskam, ženski energiji, ženskim talentom, poklon vsem ženskam ki so si in si upajo. Naravni materjali, vonj secesije, odtenki zlate in tekstil, ki je nekoč krasil slovenske domove, nabran iz podstrešij in bolšjih sejmov, dobi nov namen, novo obliko in ustvarja občutek domačnosti. Domačnost pa se izraža tudi v izbiri obutve – copati iz ostankov materialov kolekcije.”

BOLOT: “Bow your way”

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
Bolot.
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

Blagovna znamka Bolot je brezsezonska, počasna modna znamka, ki dela s preostanki tkanin in proizvaja po naročilu. Skozi prefinjene, visoko kakovostne kose, kjer so pentlje osrednji motiv, prinaša igrivost in veselje. Kolekcija se ponaša s paleto v odtenkih nude, črne, bele in modre, ki v kombinaciji z razkošnimi teksturami izraža sodoben, lahkoten duh in nežno lepoto.

MASS: Najnovejši trendi obutve

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
Mass.
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

Mass je na pisti pokazal najbolj vroče trende letošnje jeseni in zime. Med njimi izstopajo čevlji v stilu Mary Jane, retro superge in lakasti modeli, ki združujejo udobje in eleganco. Posebno pozornost pritegnejo tudi okrašeni modeli z kamenčki, idealni za elegantne priložnosti. Kolekcija vključuje širok nabor znamk, kot so Steve Madden, Liu Jo, Tamaris, Guess, Puma.

ALMIRA SADAR: “V gozdu”

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
Almirasadar.
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

Almira Sadar je navdušila navdušila s svojo unikatno mešanico urbanih oblačil, izdelanih z ročnimi tehnikami, in poudarkom na trajnosti. Navdihnjena z naravo, zlasti gozdnimi stezami in skritimi pogledi, je kolekcija prepletla lokalno tradicijo z modernim stilom. Prepoznavna vizualna identiteta Almire Sadar znova poudarja osebno noto in čustveno povezanost z oblačili. »V modi so mi najbolj všeč nepričakovanosti, hitre spremembe, sodelovanja… Na LJFW pa je vedno lepo družiti se tako z oblikovalci kolegi kot z mlajšimi oblikovalci, ki  širijo svežo ustvarjalno energijo,« je po dogodku povedala Almira Sadar.

SARI VALENCI: “Heathers”

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
Sari Valenci.
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

Navdihnjena s prizori iz kultnega filma Heathers, kolekcija slavi mladostno svobodo in emancipacijo. Oblačila so združila igrivost in unikatne podrobnosti, kjer so bose ženske v travi postale simbol svobode in umetniške drznosti.

PETJA ZOREC: “SS25; Tamara”

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
Petja Zorec.
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

Protagonistka kolekcije, Tamara, je svetovljanka, ki združuje vplive različnih zgodovinskih obdobij in kultur v nepričakovanih barvnih kombinacijah in unikatnih silhuetah. Kolekcija se poigrava z nasprotji ter se prilagaja univerzalnemu posamezniku. Petja Zorec je dokazala, da njena moda presega spolne specifike in izraža osebno identiteto skozi sofisticirane tekstilne tehnike.

»Bolj kot trendi, se odzivam na redke stvari, ki me še uspejo navdušit v poplavi praznine in niso zgolj posledica najrazličnejših kalkulacij. V zadnjem času so to npr. stare rokodelska najdbe na bolšjih sejmih, na področju oblikovanja oblačil pa projekti, ki nastajajo pod taktirko JW Andersona in njegovega genialnega uma,« je povedala Petja Zorec o tem, kje najde navdih za svoje ustvarjanje.

BELGRADE FASHION WEEK: Regionalna povezava skozi modo

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
Belgrade Fashion Week.
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

Teden mode v Beogradu – BELGRADE FASHION WEEK – je eden vodilnih modnih dogodkov v regiji, ki združuje najpomembnejše srbske oblikovalce, modne znamke in priznane mednarodne blagovne znamke. Najpomembnejši vidik Tedna mode v Beogradu je promocija trajnostne in etične mode, kar je tudi navdihnilo nastanek oblikovalskega kolektiva BFW. Na LJFW smo videli kose naslednjih znamk: DEJANA MOMČILOVIĆ, NEO DESIGN, LILY TAILOR, VESNA KRACANOVIĆ. Nenad Radujević, direktor BFW »Veseli me, da smo spet v Ljubljani in da imamo smo z LJFW vzpostavili tako plodno sodelovanje in izmenjavo. Tokrat smo v Ljubljano pripeljali štiri oblikovalce z malimi kolekcijami, ki pa nosijo izrazit pečat beograjske šole oblikovanja.«

LUDUS: “Trajno črna III”

LJFW #15, Ljubljanski teden mode. Prvi dan revij.
Ludus
Ljubljana, Slovenija.
07.10.2024
Foto: © Jure Makovec / LJFW

​​​​​​​

Ob praznovanju 15. obletnice je Ludus, trajnostna znamka brez oznake spola iz Skopja, predstavil kolekcijo “Permanent Black III”, ki prinaša prenovljene različice najbolj ikoničnih kosov, izdelanih iz 100% naravnih materialov, v skrbno izbranih črnih odtenkih. Dragan Hristov, kreativni vodja, skozi minimalistične, monokromatske silhuete izraža estetsko poezijo in politična prepričanja, ki Ludus opredeljujejo že od nastanka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj