Svetovni dan živali je mednarodni dan boja za pravice in dobro počutje živali, ki se vsako leto praznuje 4. oktobra, na praznik Frančiška Asiškega, zavetnika živali. Gibanje ob svetovnem dnevu živali podpirajo in podpirajo številne znane osebnosti.

Zgodovina svetovnega dneva živali

Zgodovina svetovnega dneva živali se nenehno spreminja, vendar se zdi, da je prvi izraz tega dneva leta 1925 uvedel Heinrich Zimmermann, nemški pisatelj in izdajatelj revije Človek in pes. Prvotno praznovanje je potekalo 24. marca kot prireditev v berlinski športni palači, na kateri je bilo prisotnih več kot 5000 ljudi.

Leta 1931 so na konvenciji ekologov v Firencah v Italiji opozarjali na stisko ogroženih živalskih vrst, svetovni dan živali pa je s širjenjem po svetu postajal vse bolj priljubljen. Leta 1948 so Avstralci s podporo Kraljevega združenja za preprečevanje krutosti do živali (RSPCA) organizirali praznovanja in doseg tega dneva se je še povečal, tako da se je dan praznovanja sčasoma spremenil v jesen.

Svetovni dan živali je vsakoletno praznovanje vsega kosmatega, pernatega in vsega vmes, zdaj pa je priljubljen dan, ko se ljudje spomnijo na pomembno vlogo, ki jo imajo živali v svetu, in na ljudi, ki posvečajo svoja življenja delu za njihovo zaščito in oskrbo.

Kako praznovati svetovni dan živali

Pokažite nekaj ljubezni do vseh živali in obeležite svetovni dan živali z množico dogodkov, dejavnosti in praznovanj, vključno z nekaterimi od teh idej:

Postavite se v bran živalim

Svetovni dan živali je idealen čas, da ljudje spregovorimo v imenu tistih živali, ki ne morejo govoriti zase. To je odličen dan za sodelovanje z različnimi dobrodelnimi organizacijami, ki se borijo proti slabemu ravnanju z živalmi, zlasti ko gre za velika podjetja in industrializirano kmetijstvo. Spregovorite tako, da se v službi dogovorite za organizacijo dogodka v podporo živalim, se udeležite sestanka skupine o dobrem počutju živali v skupnosti ali v družabnih medijih delite informacije o skrbi za živali, da bi povečali ozaveščenost.

Kupujte živalim prijazne izdelke

Za praznično razpoloženje 4. oktobra naj ljudje razmislijo, kako njihove ekonomske in nakupovalne navade vplivajo na živali. Morda je to pravi čas, da nekateri opustijo krzno, zavrnejo nakup izdelkov, ki so testirani na živalih.

Poiščite certifikate PETA ali Leaping Bunny. Več organizacij ima certifikate, ki potrošnikom pomagajo izbrati blagovne znamke, ki so varne za živali. Poiščite jih pri nakupu ličil, izdelkov za nego kože, losjonov in drugih osebnih izdelkov.

Prostovoljstvo za pomoč živalim

Veliko ljudi se želi vključiti v zaščito živali več kot le za svetovni dan živali, ki ga obeležujejo en dan v letu! Morda bi ta dan lahko izkoristili kot začetek, da se zavežete k prostovoljnemu delu v lokalnem zavetišču za živali ali drugi dobrodelni organizaciji, ki učinkovito pomaga pri zaščiti in oskrbi živali v skupnosti.

PREBERITE TUDI: Otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, so bolj čustveno inteligentni in sočutni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj