Ob vseh neverjetnih koristih olivnega olja, ki so dandanes znane praktično vsem, je očitno prišel čas, da ta 8000 let stara tradicija postane razširjena po vsem svetu.

Oljčno olje je zlati standard med vsemi olji. Je polno antioksidantov in mononenasičenih maščob, ki so ene izmed bolj zdravih maščob, ki jih vsakdo potrebuje v svoji prehrani. Sredozemska oz. mediteranska prehrana velja za daleč najbolj zdravo, kar je potrdilo že nešteto raziskav – in temelj mediteranske prehrane je ekstra deviško oljčno olje.

Zgodovina ekstra deviškega olivnega olja

Zgodovina olivnega olja sega 6000 let nazaj ali morda celo več, ko je bilo oljčno drevo gojeno in razširjeno iz Male Azije v sredozemske regije, po katerih je danes tudi najbolj znano. Skozi stoletja se oljke niso uporabljale le za pripravo hrane, temveč tudi v kulturne, verske in celo lepotne namene.

Ekstra deviško oljčno olje je najkakovostnejše oljčno olje, pridobljeno z mletjem in stiskanjem oljk brez uporabe toplote ali kemikalij v postopku ekstrakcije. Zaradi tega je še posebej čisto in zelo koristno za zdravje. Njegova barva je običajno temnejša od barve običajnih oljčnih olj, s temno rumenim ali zelenim odtenkom, zaradi česar ga nekateri imenujejo „tekoče zlato“. To olje ima poseben okus, ki je po mnenju nekaterih nekoliko pikanten.

Odkar je sredozemska dieta v središču pozornosti, mnogi ljudje iščejo ekstra deviško oljčno olje, da bi zagotovili dodatno spodbudo za okus hrane in telesno zdravje. Res je, kakovostno ekstra deviško olivno olje je precej dražje od drugih olj, vendar je razlika tega vredna. Kam pa bomo vlagali, če ne vase in v svoje zdravje?

Več o neverjetnih koristih olivnega olja si preberite v objavah:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj