Dandanes, ko se večina spozna na spletu in ne več v živo, so stvari postale precej bolj komplicirane in nejasne. Na internetu se lahko kdorkoli predstavlja za karkoli; tako s fotografijami, ki so lahko povsem obdelane in spremenjene ali celo lažne; kot tudi opisom oz. osebno predstavitvijo. Napiše lahko kdorkoli karkoli, realnost pa je lahko precej drugačna.

In medtem, ko imamo preko spleta skorajda neomejene možnosti spoznavanja ljudi, torej potencialnih partnerjev, iz celega sveta, pa je potem lahko srečanje v živo izjemno razočaranje. Po drugi strani pa mimogrede ‘skenslate’ nekoga, ki bi nas v živo morda očaral.

Da pa bo spoznavanje na spletu malce lažje in boste imeli vsaj malo manj možnosti za kikse, strokovnjaki svetujejo, da človeka čim prej izprašate naslednje. Spodnja vprašanja in vedenja so torej tista, ki jih morate zastaviti oz. Na katera morate biti pozorni.

1. Za kakšno vrsto razmerja ti gre?

Najbolje je, da tako jasno in direktno vprašate, saj se boste le tako lahko izognili kasnejšemu razočaranju, če vaš ‘izbranec’ želi le priložnostni seks ali avanturo, vi pa iščete zanesljivega življenjskega sopotnika.

2. Katere lastnosti iščeš pri partnerju?

Ko vam na to odgovori, odgovore primerjajte s svojimi željami in pričakovanji in nato postavljajte dodatna vprašanja. Npr. ali so je imel/a to kdaj v odnosu. Bodite pozorni, kakšne lastnosti našteje. Odgovor “Krasen nasmeh in prijaznost« morda zvenita dobro, ampak kaj natanko ima v mislih s ‘prijaznost’? Naj vas ne bo strah ali nerodno postavljati podvprašanja.

3. Kako izgleda tvoj tipični teden in kako tipični vikend?

To je zelo pomembno. Če ste vi zelo družabni in imate celo vrsto aktivnosti, hobijev in zanimanj, potencialni izbranec pa najraje sam doma, bo prej ko slej prišlo do razdora. Ujemanje je ključ, ne pozabite tega.

4. Kakšna je tvoja družina?

Vprašanje, ki je zelo pomembno – hkrati pa se morate zavedati, da njegovo videnje oz. dojemanje družine ni nujno realno, sploh pa ne objektivno. Nekateri so zelo samostojni, živijo svoje življenje povsem neodvisno od primarne družine in taki imajo načeloma bolj realen pogled na svojce kot tisti, ki niso niti v odrasli dobi uspeli pretrgati vezi in zaživeti po svoje. Bodite pozorni na morebitno nezdravo navezanost in odvisne odnose, saj lahko ti kaj kmalu uničijo odnos.

PREBERITE TUDI: 6 izdajstev, ki niso varanje in bodo uničila vaš odnos

5. Katero težko preizkušnjo si nazadnje doživel/a in kako si se soočil/a z njo?

Razlika je, če se s težkimi preizkušnjami v življenju soočamo bolj kot ne sami ali pa imamo oporo družine in prijateljev. Tisti, ki so morali skozi težke situacije sami in brez opore najbližjih, so praviloma bolj odporne, trdnejše in močnejše osebnosti.

6. Ravno sem slišala novico o [vstavite kontroverzno temo]. Kaj meniš o tem?

Vprašajte vsaj eno ‘rizično’ vprašanje, da ugotovite, ali je oseba brutalno realna, ali se je pripravljena pretvarjati, da bi (vam) ugajala. Ostati zvest sebi oz. pokončna drža je hvalevredna in čedalje redkejša lastnost, sploh dandanes, ko je skorajda nedovoljeno imeti mnenje, ki odstopa od mnenja večine.

Hkrati pa boste tako videli, ali se ujemata pri stvareh, ki so pomembne.

7. Kdaj si imel/a zadnje razmerje in zakaj se je končalo?

Zavedajte se, da sta vedno dve plati zgodbe. Je pripravljen/a prevzeti svoj del odgovornosti ali je bilo vse narobe s partnerjem? Se zaveda svojih napak? Kaj bi danes, na podlagi novih spoznanj, naredil/a drugače? Je bil razhod soglasen? Če ne, kako je zapuščeni prenesel konec zveze, kako se je obnašal/a?

To vam bo veliko povedalo, kakšna bo ta oseba v konfliktih z vami.

8. Koliko je trajalo tvoje najdaljše razmerje? Zakaj je toliko časa trajalo? Zakaj se je končalo?

Odgovor: glej točko 7.

9. Koliko časa sta z bivšim partnerjem preživljala skupaj in koliko vsak zase in kako ti je to ustrezalo?

Pomembno je, da se ujemata glede tega, koliko časa želita biti eden z drugim; koliko vsak zase, koliko vsak s svojimi prijatelji; koliko v skupni družbi; in koliko z družinami.

Na kaj morate biti posebej posebej pozorni?

1. Je na zmenku z vami prisoten in pozoren?

Ali gre za osebo, ki je videti odsotna, zmedena, brska po telefonu, gleda naokoli, izgublja nit pogovora … Vas zbrano in z zanimanjem posluša in postavlja dodatna vprašanja o povedanem, s čimer vam izkazuje iskreno zanimanje; ali takoj, ko imate malce pavze, začne govoriti o sebi ali nečem tretjem? Imate občutek, da vas želi globlje spoznati in razumeti, ali vodi le površinske pogovore?

Če ga niti na zmenku ne zanimate, koliko mislite, da ga/jo boste šele ko bosta skupaj?

2. Se drži dogovorov?

Morda to zveni kot osnova, pa vendar je eden najosnovnejših pokazateljev integritete. Zanesljivost: ali kar rečejo, tudi izpolnijo? Najsi gre za čisto navidezno nepomembno zadevo, a če so rekli, da bodo in tega ne naredijo, je to znak za alarm.

3. Ali na splošno deluje razumevajoče, prijazno in sočutno?

Vam odpre in pridrži vrata; se umakne invalidu; vas vpraša, če vam je pretoplo ali prehladno, ko vklopi klimo; če ste morda lačni ali žejni, ko sta dlje časa skupaj; je prijazen do natakarjev?

To so znaki, ki nakazujejo, ali je oseba sebična ali se zaveda, da poleg nje same obstajajo tudi še drugi ljudje.

Dodatni nasvet

Bodite pozorni tudi na to, ali in kako se je uredil/a za prvi zmenek. Je prišel ves nemaren, v pomečkanih oblačilih in z vonjem? Je prišla nališpana do neprepoznavnosti in naparfumirana, da vas je dušilo?

Tudi skrb za osebno higieno in videz, torej urejenost, veliko pove o človeku. Če se mu ni zdelo vredno potruditi in urediti niti za prvi zmenek – koliko mislite, da se bo trudil in urejal, ko vas bo že imel? In če je njen način tovrstno pretiravanje – si želite imeti ob sebi takšno osebo in pa: kje drugje je še prisotnega toliko skrivanja in pretvarjanja?

PREBERITE TUDI: Družiti se morate z ljudmi, ki ustrezajo vaši prihodnosti, ne preteklosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj