Mimogrede se zgodi, da se urežemo ali udarimo in dobimo kako rano. In ko pride do tega, si seveda želimo, da se čim prej zaceli in izgine in nas ne ovira pri vsakdanjem življenju ter ne kazi našega videza.

Človeško telo ima sicer ob zdravi prehrani in življenjskem slogu neverjetne zmožnosti samozdravljenja, zato je prav, da vedno najprej poskrbimo za močan imunski sistem. Tega dosežemo z zdravo prehrano, ki temelji na ekološko pridelani zelenjavi in zdravih maščobah, rednem gibanju na svežem zraku (ne le sprehodih, temveč da se najmanj 2x na teden temeljito preznojimo), dovolj kakovostnega spanca in čim manj stresa.

Da bi se rane in ureznine čim prej zacelile in ne bi prišlo do infekcije, pa lahko damo telesu podporo tudi od zunaj. Ker uporaba antibiotikov in raznih kemičnih razkužil s sabo prinaše tudi neželene posledice, je idealno, da se poslužimo naravnih sredstev, s katerimi so si naši predniki po svetu pomagali tisočletja. Katera so to?

1. Kurkuma

Kurkuma slovi po svojem neverjetnem antioksidativnem, protivnetnem in celo antibiotičnem delovanju, zato nadvse uspešno zdravi infekcije. Zaradi protivnetnega delovanja tudi zmanjšuje vnetne procese v telesu in čisti kožo in kri. Na kožo jo lahko nanesete samostojno ali zmešano s kokosovim oljem ali oljem čajevca.

2. Med

Med slovi kot eno najboljših sredstev za ureznine in odrgnine na koži in v ustih. deluje proti glivicam, bakterijam, mikrobom in ima tudi protivnetno delovanje. Deluje tudi na odprte rane, saj dehidrira in ubije bakterije okoli njih. Če ste se torej poškodovali, nanesite med.

3. Olje čajevca

Kapljica ali dve eteričnega olja čajevca dela čudeže, tako za nečisto kožo kot tudi rane. Ima izjemno protivnetno in antioksidativno delovanje, pa tudi proti bakterijam in glivicam. Nanos na rano bo preprečil okužbo in omilil bolečino.

4. Česen

Česen je eno najbolj čudežnih in vsestransko zdravih živil, ki pa ni koristen in zdravilen le če ga uživamo, temveč tudi nanesemo na poškodovano kožo, rane. Deluje proti infekcijam, saj pobije bakterije in ima antioksidativno in protivnetno delovanje. Lahko zaustavi krvavitev, omili bolečino in pospeši celjenje ran.

5. Aloe vera

Aloe vera slovi po svojem antibakterijskem, protivnetnem in antioksidativnem delovanju. Vsebuje fitokemikalije, ki pomagajo lajšati bolečino, pospešujejo celjenje in zmanjšujejo vnetje. Seveda uporabite le svežo aloe vero, ne kupljenih gelov s konzervansi, kjer je večina aktivnih učinkovin že izgubila svojo moč.

6. Cimet

Močno antibakterijsko delovanje cimeta lahko pomaga pri celjenju ran. Deluje proti infekcijam in zmanjšuje vnetje, ima pa tudi protibolečinsko delovanje in tako pospeši celjenje. Poleg tega cimet pomaga tudi pri opeklinah, saj kožo hladi.

7. Kokosovo olje

Antibakterijsko in protivnetno delovanje kokosovega olja lahko prepreči infekcije. Nanos kokosovega olja na rano lahko pospeši celjenje. Nanesete 2-krat do 3-krat na dan in po potrebi rano prekrijete z gazo.

8. Čebula

Čebula vsebuje alicin, ki ima protimikrobno delovanje in tako preprečuje, da bi se rana okužila. Poleg tega deluje tudi protivnetno in antioksidativno, s čimer pospešuje celjenje ran. Uporabite jo tako, da jo na drobno nasekljate in nanesete na rano. Tako bo pobila bakterije še preden bodo uspele okužiti rano. Lahko jo tudi zmešate s česnom.

9. Širokolistni trpotec

Širokolistni ali veliki trpotec je eno najboljših vsestranskih zdravil – tudi za rane. Uporabi se ga tako, da se ga opranega nanese na rano. Pomaga pri vnetih ranah; ranah, ki se slabo celijo, odrgninah, podkožnih vnetjih in celo zdravljenju kurjega očesa. Blaži posledice pikov žuželk (zlasti os in čebel),

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj