…  zaradi česar se vaš malček počuti negotovo in lahko upočasni njegov razvoj. Odločili smo se, da vam povemo nekaj stvari, ki bi jih morali dovoliti svojim otrokom. Obljubimo, da bo to najboljše darilo zanje.

1. Vprašanja

Otrok raste in spoznava svet, normalno je, da najde vedno več vprašanj. Staršem je morda težko odgovoriti na vsa zvečer, ko so utrujeni, toda kakovostno preživljanje časa z otroki jim pomaga pri razvoju in ustvarja trdno vez med vami, ki bo ostala z vami tudi, ko bodo vaši otroci odrasli .

2. Jok

Majhni otroci vse občutijo veliko bolj živo kot odrasli. Ne prepovedujte otroku jokati in ga ne kregajte zaradi solz. Bolje jim je pomagati razumeti, zakaj jokajo in najti način, kako se s tem spoprijeti.

3. Pohlep

Vaš otrok ima pravico imeti svoje stvari, tako kot odrasli. Nikoli jih ne kregajte, če jih ne želijo deliti.

4. Besedo ‘ne’

Vaš otrok ni vaš predmet; so sami po sebi družinski član. Če jim prepovemo reči “ne”, pomeni kršitev njihovih meja. Namesto tega poskusite najti dogovor ali način, kako razložiti, zakaj morajo včasih početi tisto, česar nočejo.

5. Da so hrupni

Ne pokvarite otrokovega otroštva. Naj pojejo pesmi in spuščajo zvoke. To je navsezadnje edino življenjsko obdobje, ko to lahko počnejo svobodno.

6. Strah

Otroci se lahko ustrašijo zdravnika ali čudnega sorodnika in to je v redu. Ne kregajte se na njih, ker se bojijo, vendar jim sporočite, da ste tam in se ni treba bati.

7. Skrivnosti

Starejši kot so vaši otroci, bolj potrebujejo svojo zasebnost. Morali bi vedeti, kaj se dogaja v njihovem življenju, vendar pazite, da ne boste posegali preveč. Zaupanje vaših otrok je neprecenljivo in najbolje je, da ga ne tvegate z branjem njihovih dnevnikov ali pritiskom na skrivnosti.

8. Jeza in ljubosumje

Tudi otrok je oseba in ima pravico do negativnih občutkov. Ne pozabite, da njihova volja še ni močna in imajo težave z nadzorovanjem. Vaši otroci ne bi smeli prenehati izražati svojih občutkov, če mislimo, da so slabi.

9. Delanje napak

Nihče ne mara delati napak, še huje pa je, če te odrasel človek zaradi njih graja. Ne preseneča, da otrok po tem nikoli več ne bo hotel početi ničesar.

PREBERITE TUDI: Novorojenčki in otroci, izpostavljeni umazaniji, imajo manj alergij in astme

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj