Deli

Dandanes je pogosto, da se tolažimo s tem, zakaj je bila neka izkušnja v preteklosti za nas lekcija in da smo sedaj srečni. Še posebno težke in izčrpavajoče so izkušnje z narcisi, ki nas lahko globoko prizadanejo in pustijo globoke rane, po katerem potrebujete čas, da si opomorete. Ampak lahko, da vam gre odlično, da ste obkroženi s pozitivnimi ljudmi in da vam življenje lepo teče, vendar če vas preteklost še vedno lovi, si vas narcis še vedno lasti.

PREBERITE TUDI: Kako prepoznati narcise? Zadostuje eno samo vprašanje!

Kako lahko vidite, ali vas preteklost in s tem vaš narcis še vedo lovi? Če še vedno težko zaupate življenju, če še vedno zaskrbljujoče gledate preko rame in se ne morete sprostiti. Sprašujete se, ali bo preteklost prišla za vami in še vedno ste na preži. Preberite, kako veste, da ste popolnoma osvobojeni od narcisa, ki vam je v preteklosti škodil?

1. Ne zanima vas več ničesar o njemu

Ko nekdo od znancev omeni njegovo ime, vas to nič ne vznemiri in ne briga. Ne, da bi to želeli namerno, in da se naprezate, da ob tem ne bi čutili nič, temveč samodejno čutite, da ne čutite prav ničesar. Ni čustev, ni apatije. Veste, da je ta oseba tam nekje, vendar ne zaznate njegove prisotnosti. To pomeni, da ne reagirate, ko slišite kaj o njih. Poleg tega tudi nimate občutka, da kaj zamujate, ker ste jih izbrisali iz življenja, saj vas njegovo življenje niti ne zanima več.

2. Dovolite si sprejemati

Narcisi napadejo tiste, ki imajo težave s sprejemanjem – ki ne verjamejo (dojamejo), da bi morali svojo prijaznost in usluge dobiti povrnjene; ki veliko dajejo, a ne znajo vzeti nazaj. Če si ne dovolite sprejemati, boste privlačili ljudi, ki bodo to izkoriščali. Če si sedaj dovolite sprejemati, potem ste se zagotovo nekaj naučili. Če temu ni tako, naredite vizualizacijo: predstavljate si vso vašo dobroto, vse usluge, vsa darila, vse, kar ste kamorkoli in komurkoli dali – si mislite, koliko imate v “banki karme” dobrega? Vzemite to zdaj ven iz “banke”, si pretvorite v radost in si dovolite sprejemati, da se vam vse dobro lahko povrne.

3. Ne sovražite ga več

To, da narcisa ne sovražite več, naj ne bo na seznamu vaših ciljev, da ga prebolite. To pač morate dopustiti, da se preprosto zgodi. In ko se bo zgodilo, boste osvobojeni.

4. Sprijaznili ste se s tem, da ste dobra oseba

Kot omenjeno, če ste se ujeli v pasti narcisa, potem ste po vsej verjetnosti človek, ki rad daje in pomaga. Pravijo vam, da ste predobri. In s tem ni nič narobe, tega ne potrebujete spremeniti. To je del vas. Le postaviti morate meje med sprejemanjem / dajanjem pomoči in izkoriščanjem.

PREBERITE TUDI: Brutalna zveza med narcističnim in empatičnim človekom

5. Vaša preteklost je prenehala določati vašo vrednost

Mnoge ženske se morajo po preteklosti in izkušnjo z narcisom naučiti postaviti svoje meje in pričakovanja in mnoge jih že vnaprej opravičijo s tem, da imajo slabe izkušnje. Svojih meja in zahtev ne potrebujete nikomur opravičevati. Včasih smo prisiljeni, da se soočimo s tem, kako visoka je naša lastna vrednost, ko rečemo NE ljudem, ki nas grdo obravnavajo. To, da imate kontrolo nad vašo preteklostjo, pomeni, da razumete, da je bil tisti odnos večinoma farsa, in to je povsem v redu. Nič več se ne krivite sebe in se ne počutite neumno za vaše prejšnje poglavje.

6. Sprijaznili ste se s tem, da ste, kdor ste

Prej ste delali stoje in prevale, plesali kot opica in se naprezali, da bi dokazovali svojo vrednost. Prevzemali ste mnogo (preveč) odgovornosti in s tem živeli v notranjemu konfliktu, ki je bil izčrpavajoč. Sedaj ste se naučili, da sprejemate in ljubite samo sebe tako, kot ste. Izstopili ste iz črne in bele in uživate v sivi coni. Danes posedujete svojo preteklost in vsak del vas. Nazaj gledate z nasmehom.

7. Zaupate svoji sedanjosti in prihodnosti

Vodijo nas izkušnje in občutki zgodb, ki smo jih doživeli, in ki se jih pogosto sploh ne zavedamo. Ko se zgodijo slabe stvari, kot so zlorabe, se razbije naš svet domnev in postanemo žrtev zgodbe. Obhajajo nas misli: “Samo meni se samo slabe stvari dogajajo” in “Svet je nevarno mesto“. Tako srečen človek postane grenak. Ko končno živite svoje življenje brez narcisa, točno veste, da se vam bodo zgodile dobre stvari in da na svetu obstajajo dobri ljudje.

8. Imate železno trde meje

Naučili so vas, da morate biti prijazni in nastaviti tudi drugo lice. Nihče vas ni naučil, kje so vaše meje in da jih morate sploh postaviti. Ne glede na to, kako močni ste bili, ko si je nekdo priboril pot do vašega srca, niste vedeli, da bi morali postaviti meje.

Ko lahko razkrijete svoje meje, lahko zaupate življenju, saj veste, da ne boste tolerirali omejitev in pritiskov. Meje so ‘srečno območje’, v katerem ste vi glavni. Meje so način, kako se spoštujemo in kako naučimo druge, da nas spoštujejo.

PREBERITE TUDI: 5 fraz, s katerimi manipulirajo narcisi in sociopati

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here