Večina obožuje pomlad in poletje in ko nastopi jesen, ki prinaša mraz, viroze, krajše dneve in turobno, morečo meglo, se mnogi začnejo počutiti depresivne in kot da nimajo nobene energije. Muko predstavlja že to, da se zjutraj izvlečejo iz postelje, kaj šele se prebiti skozi dan in opraviti vse obveznosti ter si na koncu vzeti še čas zase.

A ni treba, da je tako. Obstaja kar nekaj načinov, ki vam bodo pomagali, da boste lažje preživeli jesen in zimo ali ju morda celo vzljubili!

1. Pojdite ven

Ja, ven, na zrak, v naravo, četudi je mrzlo. Toplo se oblecite in se odpravite v naravo na sprehod, na kak hrib, tek … karkoli. Samo nikar ne tičite neprestano notri in obupujte nad vremenom in tem, da nimate kam in kaj. Verjemite, da se boste bolje počutili po malce gibanja v naravi, še zlasti, če se boste odpravili nekam, kjer je sonce. Pa tudi pogreli se boste, saj gibanje segreje, pa tudi sonček prav prijetno greje tudi v mrzlih jesenskih in zimskih dneh. Najtežji korak je, da se sploh spravite.

2. Planirajte naslednje potovanje

Eden izmed načinov, da lažje prebrodite jesen in zimo, je tudi ta, da začnete planirati svoje naslednje potovanje. Pri tem ni nujno, da karkoli rezervirate, temveč da začnete raziskovati možnosti; kam bi šli, kdaj, kako, za koliko časa, raziskovati državo in njeno kulturo, ko jo izberete ipd. Raziskava je pokazala, da ljudje, ki to počnejo, občutijo posebno, 'predpopotniško' veselje, ki jim pomaga skozi zimo.

Če potovanja niso nekaj, kar bi vas veselilo, pa sta jesenski in zimski čas idealna za učenje česa novega: npr. tečaj jezikov, razni seminarji in izobraževanja za osebno rast, plesni tečaji ipd. – skratka dejavnosti, ki se odvijajo v zaprtih prostorih (poleti nam je škoda lepega vremena za to, da bi bili notri) in skrajšajo dolge, temačne večere.

3. Jejte kakovostno hrano

Da naj bo predelana hrana le občasni prekršek, ne bomo več ponavljali (pa tudi če jo popolnoma izpustite, ne bo popolnoma nič narobe), zmanjšajte ali ukinite pa tudi sladkor, čeprav je po njem najlažje in najbolj prijetno poseči, ko smo na tleh. Ja, res je, na hitro nas dvigne, a kaj, ko ta dvig traja le kratek čas, potem pa pademo še globlje. Tako nastane začaran glog poseganja po takšni hrani, ki nas na hitro dvigne, in padcev, ki so čedalje hujši.

Slaba hrana dokazano povzroča depresijo, zato ko vam pa 'padel sladkor', raje posezite po banani, orehih, bučnih semenih ter ostalem svežem sadju in zelenjavi. Ja, kratkoročno morda malce bolj zoprno, a dolgoročno si boste hvaležni, saj se boste počutili neprimerljivo bolje, pa tudi padcev energije (poleg počutja) ne bo več.

4. Naredite si energično glasbeno lestvico

Glasba dokazano pozitivno vpliva na razpoloženje – seveda pod pogojem, da poslušamo živahno glasbo, ki nam da energijo, ne pa depresivne in težke. Zato si naredite seznam naj skladb, ki si jih naložite na pametni telefon in jih poslušajte kadar le morete. Raziskava je potrdila, da energična, pozitivna, 'uplifting' glasba dejansko dvigne razpoloženje.

5. Gibajte se!

Vemo, vemo, neprestano se ponavljamo, poln kufr nas že imate. A drži! Gibanje je eden najboljših dvigovalcev počutja – gre skorajda za pravi mali čudež! To vsakič znova potrjujejo tudi raziskave, ki jih je bilo o tem narejeno že nešteto, zatorej: dvignite tazadnjo in se spravite v gibanje! Tudi ples po stanovanju na najljubši komad je bolje kot nič, ali pa hitro in energično pospravljanje (po slednjem se boste počutili še dodatno super, ko boste videli bleščeče čisto in lepo pospravljeno stanovanje, saj se v urejenem okolju bolje počutimo).

Gibanje je naravno zdravilo za depresijo (kar prav tako potrjujejo neštete raziskave), prav tako zdrava hrana.

6. Prižgite luči

Temačnost lahko deluje zelo depresivno, pa tudi zjutraj nimamo ravno volje vstati ko sta zunaj še tema in megla. Zato takoj, ko vstanete, prižgite vse luči in si navijte najljubšo energično glasbo. Pomembno je tudi, da res takoj vstanete, saj dlje, kot poležujete, težje bo vstati.

Pozabite tudi na gumb 'snooze', saj si s tem le podaljšujete agonijo – raje alarm nastavite na zadnjo možno minuto in čas izkoristite za čim daljši kakovosten spanec – ko vam zazvoni alarm, pa se poženite iz postelje in začnite kaj početi (prha, telovadba, pomijte posodo, če je prejšnji dan niste ipd.). Akcija vas bo zbudila.

7. Vzemite si čas zase

Dandanes ima večina preveč obveznosti in dela in posledice so stres, anksiznost, nespečnost in depresija, zato se moramo naučiti sprostiti. Ena najboljših odločitev, ki jih lahko sprejmete – poleg rednega gibanja in zdrave prehrane – je meditacija in zavedanje trenutka tukaj in zdaj. Da ste prisotni v vsakem trenutku, ne pa odsotni in na koncu dneva (ali celo tedna ali meseca) ne veste, kdaj in kako je minil, kaj ste sploh počeli. Najsi bo to 'misliti na nič'; sanjarjenje ob poslušanju najljubše glasbe; razmišljanje o zastavljenih ciljih in načinih, kako jih boste dosegli (ne pozabite vsega zapisati!); ali pa razmišljanje o tem, kakšna oseba želite postati. Skratka, 'odklop' od vsakodnevne realnosti pomaga in dokazano sprosti. Ne pozabite na počasno, globoko, umirjeno dihanje, da se res sprostite.

Tudi sicer počnite, kar vas veseli in ni hkrati obveznost: to je lahko branje knjige; sproščujoča, dišeča, topla kopel; masaža ali pa sprehod in klepet ob čaju s prijateljico. Ko si vzamemo čas zase, se sprostimo in tudi težave so videti manj hude in nerešljive, pogosto pa se umirjenim možganom nepričakovano pokaže rešitev.

8. Poskrbite za prava dopolnila

Nemogoče je, da bi pozimi dobili dovolj vitamina D – ne iz prehrane, ne od sonca – zato poskrbite, da ga boste dovolj zaužili s pomočjo prehranskih dopolnil, npr. čistim vitaminom D. Vitamin D je, poleg ostalega, izjemno pomemben za močan imunski sistem in preprečevanje depresije (pomanjkanje daje simptome depresije), zato ga uživajte vsak dan.

Poleg vitamina D so za zdrave možgane – kar pomeni tudi odsotnost duševnih motenj – izjemno pomembne omega-3 maščobe. Da jih iz prehrane, sploh sodobne, ne dobimo skoraj nič, verjetno ni treba posebej poudarjati, zato poskrbite za vsakodnevni vnos. Če želite 'dve muhi na en mah', lahko izberete olje polenovke, ki vsebuje omega-3 maščobe ter tako zelo pomembna vitamina A in D.

Če se vam zdi, da tudi to ni dovolj in vaše počutje kljub vsem ukrepom ni ravno najboljše, pa poskusite naravni antidepresiv 5-HTP, o katerem si lahko več preberete tukaj.

 

Foto: pinterest

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj