In včasih je kar težko vedeti, kaj imamo pravico pričakovati od svojega partnerja in razmerja in kaj so naša neutemeljena pričakovanja in zahteve. Spodaj naštetih 8 pričakovanj je osnova vsakega zrelega in zdravega partnerskega razmerja, zato pozabite na new age neumnosti, kako ‘ne smete od nikogar, niti partnerja, ničesar pričakovati’, kot so se nekateri pustili prepričati – v vsako razmerje gremo s pričakovanji in imamo tudi pravico, da so izpolnjena.

1. Naklonjenost

Izkazovanje naklonjenosti je eno najpomembnejših dejanj v partnerskem odnosu. Partner vam svojo naklonjenost lahko izkazuje na več načinov: z besedami, obnašanjem in, jasno, fizično: to je s poljubljanjem, objemanjem, bežnimi dotiki, držanjem za roke, božanjem … Vse to je izjemno pomembno v partnerskem odnosu, saj s tem vzpostavljamo in ohranjamo intimo. Vas partner vas mora imeti rad kot celoto, kot osebo, in vam to tudi vsak dan znova (po)kazati na način, ki vam je blizu, da to zaznate.

2. Sočutje

Ko ste žalostni, prizadeti ali trpite zaradi česarkoli, imate pravico pričakovati od partnerja, da je sočuten. Ravno čustvena inteligenca, katere temeljni znak je sočutje, je dandanes pri ljudeh tako redka in zato toliko bolj dragocena. V takih trenutkih vam mora biti partner rama za oporo – tisti, kateremu se lahko zjočete; ki vas ne le posluša, ampak tudi sliši; ki vas bodri in vas uspe potolažiti, pomiriti in spraviti v boljše razpoloženje. Tisti, ki vam daje občutek, da je tam za vas, ko ga najbolj potrebujete.

Seveda pa to ne pomeni, da mora vaš partner brati vaše misli – nikakor! To je ena največjih zablod nezrelih ljudi: »Če bi me imel/a res rad/a, bi vedel/a, kaj potrebujem.« Nikar! S tem boste uničili razmerje – vaš partner vam NE bere misli, zato mu povejte, kako se počutite, kaj želite in potrebujete in kako vam lahko najbolj pomaga. Različni smo si in kar lahko potolaži enega, ne pomaga nujno tudi nekomu drugemu. Zatorej: komunikacija, komunikacija in še enkrat komunikacija.

3. Spoštovanje

Dober partner vas spoštuje in to je razvidni iz njegovega obnašanja in odnosa do vas. Spoštuje tako vas kot osebo kot tudi vaše meje, četudi se glede kakšnih stvari ne strinjata. Ni zasmehovanja in poniževanja – niti v šali ne (ki je pogosto le izgovor za ravno tovrstno početje). Prav tako ne zmerjanja in žaljenja. Zdrav in zrel odnos tega ne vsebuje. Spoštljiv partner pozna in občuduje vaše pozitivne lastnosti in je milostljiv in popustljiv glede vaših slabosti. Predvsem pa zavestno oz. namenoma ne prestopa vaših mej.

4. Vas upošteva

Dober partner upošteva, kako njegova dejanja vplivajo na vas. Čeprav vam ne da in ne naredi nujno vsega, kar želite, vas upošteva pri večini stvari, sploh tistih, ki se tičejo tudi vas oz. vajinega odnosa. Če tega ne počne in se do vas obnaša kot do stvari, na katero se ni treba ozirati, se pogovorite in če se stvari ne izboljšajo, resno razmislite, ali želite še vztrajati v takem odnosu.

5. Posveča vam svoj čas

Vsak odnos temelji na (kakovostnem) preživljanju časa skupaj. Včasih je tega časa manj, sploh če partnerja živita v različnih krajih ali sta zelo zasedena – a če si redko vzame čas za vas ali ste zadnji na seznamu prioritet (pred vami so vsi prijatelji in hobiji) in ste vedno vi tisti, ki dajete pobude za druženje, je čas za resen razmislek, koliko mu sploh je do vas. Kakovosten čas skupaj prav tako ne meni sedenje pred TV ekranom, temveč pogovor, skupne aktivnosti, sprehodi, deljenje misli in občutkov.

6. Zanima se za vas

Popolnoma normalno je pričakovati,. Da se partner zanima za vas – vsekakor pa precej bolj kot ostale ljudi. To mora vključevati vaše delo oz. kako ste preživeli dan v službi; vaša mnenja o stvareh; kako kaj doživljate; vaše občutke in o stvareh, ki vas zanimajo. Partner, ki se za vas ne zanima, je morda z vami le zato, da ni sam/a – in tako vi kot tudi on si zaslužite kaj več od tega.

7. Intima

Intima NI (le) spolnost. Gre za željo, da res dobro poznamo partnerja in hkrati dovoljenje, da on pozna nas. Pomeni dovoljenje nekomu, da vstopa v naše najgloblje misli in občutke in hkrati enako dovoli nam. Pomeni globoko povezanost na nivojih, ki so možni le v (kakovostnem) partnerstvu. gre za precej več kot zgolj vprašanje ‘si večerna ali jutranja oseba?’. Intima pomeni poznavanje in sprejemanje čustev, občutkov drugega, njih spoštovanje ter dovoljenje, da smo v odnosu ranljivi brez strahu pred zlorabo ranljivosti.

8. Radodarnost

Radodaren partner uživa v tem, da partnerju pomaga, ga tolaži, mu stoji ob strani, ga spodbuja … skratka, nudi vse, kar partner potrebuje za dobro počutje in rast, in vse, zaradi česar se dobro počuti. Tak partner vam ne daje nujno materialnih daril ali vas vozi na eksotična potovanja, temveč vam v odnosu daje sebe (seveda pa to ne pomeni, da občasna razvajanja v obliki povabila na večerjo ali drobnih pozornosti in darilc niso potrebna). To, da vam partner v odnosu da sebe, je največje darilo.

Če ne dobimo …

Pravica pričakovati vse te stvari, ki sodijo v kakovosten odnos, pa ne pomeni, da jih bomo vedno dobili. Pomeni, da jih imamo pravico pričakovati in prositi za njih – seveda pa partnerju sami nuditi enako. Če se vam zdi, da katere od naštetih pozornosti od partnerja ne dobivate, pa se skupaj usedita in pogovorita. Tako kot je komunikacija najpomembnejša za grajenje odnosa, je hkrati tista, ki odnos razdre, če je ni in se nerazrešene stvari in zamere kopičijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj