Pri ostalih se je treba malo bolj potruditi, da se doseže, da bolje spijo – s tem pa tudi starši. Kako to doseči, katera pravila upoštevajo starši, ki jim je to uspelo?
 
 

Spodaj si preberite 8 najbolj učinkovitih nasvetov staršev, katerih otroci ponoči spijo.

 

1. Brezkompromisno se držijo urnika spanja

Ni izgovorov, ni izjem. Ob 20h se gre spat in to je to. Če je treba, se predčasno odslovi obiske ali prestavi kako obveznost. Starša se usklajujeta pri obveznostih in hobijih, da so otroci vedno v postelji ob istem času.
 

2. Otroke dajejo spat zgodaj

Sprijaznimo se z žalostno resnico: majhni otroci, ki se zbudijo skupaj s sončnim vzhodom, se bodo tudi če jih boste dali spat šele ob 21h. to, da jih damo kasneje spat, ne prinese tega, da se bodo tudi kasneje zbudili. Za otroke je bolje, da se jih da spat prej, saj to bolj ustreza njihovemu naravnemu bioritmu. Tako bodo imeli boljši spanec in ustvarili bolj zdrave spalne navade.
 

3. Ni dremanja v vozičkih in otroških stolčkih

Otroci naj bi spali le v postelji, četudi to pomeni preprečiti enoletniku, da bi zaspal v vozičku ob nakupovanju v trgovini. Prestaviti spečega otroka iz vozička v sedež v avtu in nato v posteljico, ne, da bi ga zbudili, je praktično misija nemogoče. Kaj sledi, vemo.
 

4. Popoldanski spanec ne bo preprečil nočnega

Teorija nekaterih je, da če otroku preprečimo popoldanski dremež, bo bolje spal ponoči. A to ne drži – popoldansko spanje bo poskrbelo tudi za kakovostno nočno spanje.
 

5. Vse ekrane in močne luči izklopijo najmanj uro pred spanjem

Vemo, kako škodljiva in kakovosten spanec uničujoča so sevanja raznih ekranov in močne luči celo za odrasle – kaj šele za otroke. Vse ima še večji vpliv. Zato vsaj kako uro pred spanjem vse izklopite, poslužite se le pritajene, mehke rumene svetlobe ali, še bolje, sveč. Skoraj je ni stvari, ki bi bolj stimulirala otroške možgane kot so sevanja ekranov.
 

6. Otroke pustijo, da imajo popoldanski spanec, dokler ga potrebujejo

Pa kaj potem, če so ostali v mali šoli nehali spati popoldan? Če vaš otrok popoldan postane utrujen in potrebuje spanec, mu ga omogočite – četudi le za vikend.
 

7. Soba naj bo hladna, temna in tiha

Soba naj ne bo pretopla in zrak ne presuh. Če je potrebno, uporabite vlažilec zraka. Poskrbite za dobre rolete ali zavese, ki sobo zares zatemnijo.
 

8. Nikoli ne zbudijo spečega otroka

Scenarij: otrok spi že 3 ure in prespal bo večerjo, zato ga hočete zbuditi. NIKAR! Pustite ga spati, kajti ne glede na to, kdaj se bo zbudil, bo skoraj zagotovo zaspan po 3 urah oz. pravočasno za večerno spanje. Nasilno bujenje otroka se zagotovo povrne v obliki nočnih zbujanja in razdražljivosti.
 

Foto: pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj