Ti ponujajo tradicionalne užitke za naše čute: omamne arome kuhanega vina in medice; razna božična peciva in druge tradicionalne jedi; sprehajanje po božično okrašenih mestih ob bleščečih stojnicah.

Od hrane do pijače, ročno izdelanih igrač, okraskov in daril, okraskov za novoletno jelko do sveč, čevljev iz jagenjčkove kože in še kaj – vse to ponujajo božični sejmi po Evropi. Zgodovina božičnih sejmov sega že v srednji vek v nemško govoreče predele Evrope. Odvijali so se v obdobju adventa, prodajali pa so hrano, pijačo in sezonske izdelke. Spremljala sta jih petje in ples, druženje, zabava.

Zato ni presenečenje, da so še danes največji božični sejmi v Nemčiji. Predstavljamo vam 8 največjih nemških sejmov, ki jih je res vredno obiskati.

1. Cologne

Cologne gosti vrsto božičnih sejmov v obdobju do božiča. Najbolj znan sejem je poleg Cologne katedrale, ki je hkrati največji nemški in je tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Sejem 'Am Dom' slovi po gotskem pridihu in največjem božičnem drevesu. Odvija se od konca novembra do 23. decembra in ponuja preko 160 stojnic s tradicionalno ponudbo in, seveda, njihovo slavno kuhano vino. Zrak je napolnjen s tradicionalno glasbo, kar zagotovi pravo božično nakupovalno doživetje.

Za otroke je na voljo sejem Alter Markt, kjer bodo videli Božička, si ogledali kakšno lutkovno predstavo in stojnice, polne mikavnih igrač. Rudolfplatz pa zagotavlja prevoze otrok v svet bratov Grimm, kjer bodo videli pravljične figure in se zabavali.

2. Berlin

Glavni božični sejem je pod cerkvijo Gedächtniskirche, ztaradi česar je Berlin idealna destinacija za pravo božično sejemsko doživetje. To zgodovinsko mesto ima nekaj za vsakogar, na voljo pa je kar preko 60 manjših sejmov, posejanih po centru mesta. Trajanje: od konca novembra do 31. decembra.

Sejem Gendarmenmarkt ponuja predvsem kulinarične užitke izpod rok največjih nemških kuharskih mojstrov, pa tudi predstave žonglerjev, akrobatov, metalcev in požiralcev ognja, plesnih in glasbenih skupin. Sejem poleg cerkve Kaiser Wilhelm Memorial Church sestavljajo lesene hiške, kjer vam bodo ponudili vroč kakav in pečene mandlje. Spandau sejem pa praznuje advent z nastopajočimi živimi živalmi. Sejem Lucia je obarvan skandinavsko in daje romantično in intimno vzdušje. Če iščete predvsem nostalgijo in tradicijo, pa bosta za vas sejma Staatsoper in Opernpalais.

3. Dresden

Njegova tradicija sega že v leto 1434, kar pomeni, da je najstarejši v Nemčiji, traja pa od konca novembra do 24. decembra. Je prava zimska pravljica z nešteto lučkami in osvetljavami. Striezelmarkt ima najvišjo božično piramido, kupite pa lahko tradicionalno sladico iz suhih sliv 'Pflaumentoffel', si ogledate tradicionalno izdelavo izdelkov iz stekla s pihanjem, peke, kako izdelujejo svoje dobrote in podobno.

4. Stuttgart

Stuttgart je idealen za vse, ki iščete nostalgijo. Sejem Heralded je eden najlepših v Evropi, traja pa do 23. decembra. Uživali boste lahko v dogajanju in zabavi, ovitimi v vonjave cimeta in vanilije. Stuttgart je idealna destinacija tudi zato, ker je idealno izhodišče za ostale sejme – le 20 km severno je slavni Ludwigsburg 20 km jugozahodno Esslingen božični sejem.

5. Rothenburg ob der Tauber

Imetnik božičnega muzeja je Rothenburg magično mesto za to praznično obdobje. Obkrožen z veličastnimi mestnimi zidovi in hiškami z strmimi strehami ustvarja neverjetno romantično in praznično atmosfero. Čeprav nekaterim ni všeč 'Disneyevska' narava mesta, je njegova lepota nesporna. Sejem Reiterlesmarkt se odvija na srednjeveškem odru in je obdan z nešteto utripajočimi lučkami. Za razliko od kozmopolitanskih sejmov v Berlinu in Cologne daje Rothenburg z majhnimi sejmi popolnoma drugačno vzdušje in več intimnosti.

Na voljo so seveda božične sladice in jedi, belo kuhano vino, pečenice in vse ostalo, kar sodi na božični sejem. Rothenburgova snežena kepa 'Schneeball' je sladica za vse, ki imajo radi zares sladko – narejena je iz trakov sladkih krofov, prekritih s čokolado in sladkorjem v prahu.

6. München

Gotsko mesto ima sejem Marienplatz, ki ga sestavljajo predvsem lesene hiške. Prodajajo predvsem bavarske dobrote in izdelke, unikatne božične izdelke in slastne dobrote. Vsak dan se odvijajo koncerti, sejem pa lahko občudujete tudi odmaknjeni od vrveža, gneče in trušča – z balkonov mestne hale.

Sejem Kripperlmarkt se nahaja le sprehod stran in je specializiran za vse, kar je povezano s krščanskimi podobami. Če pa iščete nekaj povsem drugačnega, je sejem Tollwood urbani mestni festival, ki ponuja najrazličnejšo svetovno glasbo, dramo in kulinarične dobrote. V Münchnu se odvija več kot 20 različnih sejmov, tako, da se najde nekaj za vsakogar; od izjemno versko obarvanih do gejem prijaznega Pink Christmas sejma.

7. Nürnberg

Z veličastnimi Alpami na jugu in srednjeveškim gradom, ki ponosno stoji na vrhu mestnega hriba, je Nürnberg spektakularno mesto za obisk enega najstarejših nemških božičnih sejmov. Traja do 24. decembra. Poskrbljeno je tudi za najmlajše – sejem Kinderweihnacht, zagotavlja oblilo družinske zabave, vključno s starinskim vrtiljakom, panoramskim kolesom, parnim vlakom in prizorišči s krščanskimi podobami.

Najbolj slastne in zanimive kulinarične božične dobrote pa so prav zagotovo male figurice, narejene iz suhih sliv, začinjeni medenjaki, sladkarije in nürnberške klobase.

8. Schloss Guteneck

Nahajajoč se na območju prelepega gradu Guteneck je ta sejem poklon srednjeveškemu obdobju. Fanfare, procesije, srednjeveški potujoči pevci, klovni in žonglerji so dogajanje, ki vas bo zabavalo ob mikavnih stojnicah. Čeprav je sejem le ob vikendih tekom celega decembra, vsak dan ponuja nekaj drugačnega; od sokolarstva do plesa z ognjem. Večerni dogodki vključujejo različna praznovanja in prizorišča s krščanskimi podobami.

Na izbiro pa je tudi veliko raznolike glasbe, vključno z baročnimi flavtisti, zbori, pihalnimi orkestri in drugimi koncerti. Aroma kuhanega vina in praženih mandljev prevevata zrak, na voljo pa so tudi bolj unikatne jedi kot so npr. krofi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj