Alkohol, preveč hrane, težka in nezdrava hrana in pomanjkanje počitka terjajo svoj davek. Takrat je najbolje pustiti želodec čim bolj pri miru, torej ničesar jesti in piti pomirjajoče čaje. A da ne boste stradali, obstaja nekaj živil, ki jih lahko jeste tudi ko imate razdražen, občutljiv želodec. V vsakem primeru pa uživajte zelo majhne količine, saj so večje obremenitev za želodec.

1. Banane

Banane niso le izjemen vir energije za dolgotrajnejše in intenzivne vadbe kot je maraton in kolesarjenje, temveč so tudi zelo lahko prebavljive in načeloma ne razdražijo želodca. Vsebujejo tudi nekaj pektina, ki naravno pospeši prebavo.

2. Papaja

Še eno sadje, dobro za prebavo. Papaja pospešuje prebavo in lajša zaprtje. Za to se lahko zahvalimo encimoma papain in chymopapain, ki ju vsebuje. Ta dva delujeta tako, da pomagata razgraditi beljakovine in hkrati blažita želodec.

3. Beli riž

Ko je želodec razdražen, je treba uživati lahko hrano, zato sicer načeloma bolj zdrav rjavi riž tokrat odpade. S tem ga dodatno ne obremenjujete, hkrati pa olajša morebitno diarejo.

4. Ingver

Veliko raziskav je že pokazalo, da ingver deluje proti slabosti in na sploh pozitivno vpliva na prebavo. Lahko si naredite čaj ali uživate prehransko dopolnilo ingver.

5. Kuhana jabolka (čežana)

Jabolka so izjemen vir pektina, kar lajša diarejo. A če imate težave z želodcem, bodo kuhana boljša izbira kot sveža, saj so lažje prebavljiva. Zato naredite kompot ali čežano – seveda brez sladkorja. Če vam ni dovolj sladka, uporabite javorjev ali jakon sirup ali, še bolje, stevio.

6. Čaj

Poleg blažilnega učinka sta metin in kamilični čaj tudi zdravilna. Meta deluje protibolečinsko v črevesju in pomirja želodec, pomaga pa tudi pri slabosti in sindromu razdražljivega črevesja. Kamilica deluje pomirjevalno na želodec in blaži bolečine.

7. Jogurt

Večina mlečnih izdelkov je strup za razdražen želodec, a jogurt ni med njimi. Govorimo seveda o navadnem jogurtu, brez sladkorja, sadja in ekološke pridelave. Vsebuje tudi črevesju koristne bakterije, ki so dobre za prebavo, imunski sistem, možgane in splošno počutje. Zmanjšujejo tudi zatekanje in napihnjenost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj