Novo leto, stari vi?

Smo že preko polovice prvega letošnjega meseca, kar pomeni, da smo že krepko začeli uresničevati novoletne zaobljube – če smo jih sprejeli, seveda. In če ste med tistimi, ki jih že malo daje, da bi popustili, imamo za vas 7 preprostih, a učinkovitih trikov, ki vam bodo pomagali vztrajati!
 
Zanimivost: ali ste vedeli, da je 17. januar menda dan, ko jih največ obupa in opusti novoletne zaobljube? Torej če danes še vztrajate, ste na dobri poti – če ste včeraj odnehali, imate v tem članku napotke, kako nadaljevati.
 

1. Verjemite v svojo voljo

Morda zveni new-age-ovsko, a prisluhnite: neštete raziskave so že pokazale, da je volja omejena. Če se boste torej res s težavo uprli piškotom v službi, se boste zvečer še veliko težje čokoladni torti.
 
A po drugi strani je volja lahko neomejena, če v to verjamemo. In če boste verjeli, da zmorete in v neomejenost svoje volje, boste veliko verjetneje – pa tudi lažje – dosegli svoje cilje.
 

2. Vložite denar v svojo zaobljubo

Veliko več verjetnosti je, da se boste zaobljube držali in prišli do cilja, če boste vanjo vložili nekaj denarja. Če ste se torej odločili, da boste začeli z bolj zdravim načinom življenja, ki je ena najpogostejših zaobljub (poleg hujšanja, seveda), si kupite novo opremo, športne copate in se vpišite v športni center.
 

3. Predstavljajte si sebe, kakšni boste po dosegi cilja

Znanost kaže, da ima predstavljanje sebe v prihodnosti velik vpliv na to, kako živimo v sedanjosti. Če razmišljate, kako se boste počutili v prihodnosti in si sebe predstavljate zdrave, vitalne, vitke, fit in polne energije, je veliko bolj verjetno, da se boste držali odločitev, ki vas bodo popeljale do cilja.
 

4. Dobite si 'sotrpina'

To dejansko pomaga. Raziskave kažejo, da če se nečesa lotevamo skupaj s prijatelji, nam je to lahko v vzpodbudo na dva načina: 1. zaradi tekmovalnosti, saj nihče noče odnehati oz. hoče biti boljši od drugega in 2. nam je lahko v pomoč, motivacijo, ko nam ta pade.
 

5. Razdelite zaobljubo na manjše dele

Zakaj? Ker je vse lažje dosegljivo, če je videti manjše. Torej namesto, da si zadate 'jedla bom pol manj, samo zdravo in vsaj petkrat na te4den telovadila', si raje predstavljajte naslednji okusen zdrav obrok in kako ga boste z veseljem skuhali.
 

6. Nagradite se

Ljudje funkcioniramo tako, da smo umerjeni k hitrim rezultatom in nagradam – zastavljen cilj – npr. lepa postava čez pol leta – pa je takooo daleč, da nas do takrat lahko ne enkrat, ampak 28-krat vse mine. Zato poskrbite, da se sproti nagrajujete za vsak dosežek (pa ne s čokoladami!), da se boste tudi kratkoročno dobro počutili in ne odnehali. To je lahko nov kos športne opreme za vsak izgubljeni kilogram (ali 5 – odvisno, koliko ste si jih zadali izgubiti) ali za vsak mesec, ko ste redno hodili na vadbo.
 

7. Vedite, da nikoli ni prepozno za spremembe

1. januar ni edini mesec, ko lahko uvedemo spremembe. Če se vam pripeti kaj, da ste obupali, nadaljujte. Nadaljujte 21. januarja ali 3. februarja … važno je, da nadaljujete in nikar ne čakate na 1. januar 2018. v dodatno motivacijo vam je lahko tudi to, da so raziskave pokazale, da nekateri po tem, ko jim sprva spodleti, še bolj trmasto vztrajajo, ko se naslednjič lotijo, saj imajo občutek, da bolj vedo, kako in kaj ter da imajo posledično več nadzora nad situacijo. Saj veste – na napakah se (največ na)učimo!
 
 

Zatorej: vztrajajte, verjemite vase in uspelo vam bo! Karkoli ste si že zadali.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj