Doma, v službi in še kje; hkrati ima čas za prijatelje, družino in, najpomembneje, zase. Ob vsem tem dovolj spi, se zdravo prehranjuje in sploh ni pod stresom. Le kaki ji uspeva?!

Preberite si spodnjih 7 ključnih navad super produktivnih in uspešnih žensk in če jih boste upoštevale, boste kaj kmalu med njimi!

1. Ne ‘multitaskirajo’ (aka ne delajo več stvari hkrati)

Čeprav se tistim, ki delajo več stvari hkrati, zdi, da so blazno produktivni in sposobni, pa podatki vseh raziskav kažejo, da so manj zbrani in koncentrirani; imajo slabši spomin oz. si manj zapomnijo (jasno, ko pa so njihovi možgani popolnoma raztreseni). Zaradi skakanja od enega opravila k drugemu marsikaterega ne dokončajo ali vsaj ne pravočasno. Veliko bolj produktivni in uspešni so tisti, ki s posvetijo eni nalogi, jo dokončajo in gredo dalje.

2. Znajo reči ne – in to tudi pogosto naredijo

Ni lahko, sploh če smo navajeni vedno vsem ustreči. A če želimo poskrbeti zase, se je to nujno potrebno naučiti. Treba je poznati svoje zmožnosti in seve postavljati na prvo mesto. To ni sebičnost, temveč osnovna in pravilna skrb zase in svoje potrebe – le, če poskrbimo zase, lahko tudi dobro in brez občutka, da smo žrtev, poskrbimo tudi za druge. Seveda pa ‘ne’ vedno recite na vljuden, a odločen način – ne želite biti nesramni, a tudi ne zapostaviti sebe ali se preobremeniti do stopnje izčrpanosti.

3. So prave strokovnjakinje za delegiranje dela

Tako doma kot tudi na delovnem mestu naloge, ki jih lahko opravijo tudi druge, razdelijo. Najsi bodo to njihovi ali sosedovi otroci, prijatelji, partner in sodelavci. Prej, kot se naučite delegirati, bolje bo za vas, kajti bolj uspešne in produktivne boste, saj se boste lahko osredotočile na zares pomembne naloge.

4. Niso perfekcionisti

Produktivni ljudje cenijo dobro opravljeno delo, niso pa obsedeni s tem, da je brezhibno – ne zganjajo panike za vsak detajl, saj to upočasni celoten proces. Spustite popolnost, učite se iz nepopolnosti in napak in temu prilagodite svojo rutino.

5. Skrbijo zase

Kot omenjeno že v uvodu, njihov uspeh in produktivnost ne gre na račun žrtvovanje sebe, svojega zdravja in dobrega počutja. Nikakor – zelo dobro skrbijo zase, saj vedo, da sta zdrav duh in zdravo telo tesno povezana in osnova za dobro delovanje. Zato skrbijo za zdravo prehrano, redno gibanje, čas zase in razvajanje, kakovostno druženj in dovolj počitka. Burek za malico in burger za kosilo? Na-a, razen, ko se zato zavestno odločijo kot malce razvajanje in ‘time off’.

6. Cenijo kvaliteto napram kvantiteti

Kar se tiče časa, opravljenega dela, rekreiranja in še česa. Produktivna oseba ni tista, ki v pisarni preživi največ časa, temveč tista, ki opravi vse, kakovostno in v roku. Zato se naučite postavljati prioritete, dobro organizirati čas in delegirati.

7. Same določajo, kaj je za njih uspeh

Tako, kot produktivni in uspešni ljudje načeloma niso perfekcionisti, se tudi ne primerjajo z drugimi. Prav malo jih briga, kaj bo rekla soseda; ali ima sosed boljši avto, lepše pokošen vrt; ali sodelavka dražjo torbico. To samo jemlje energijo, zato namesto tega s pokončno dvignjeno glavo poslušajo sebe in delajo, kar ustreza njim in sprejemajo odločitve, ki so najboljše za njih.

PREBERITE TUDI: Zakaj se moški bojijo močnih in uspešnih žensk?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj