Medtem ko je nekaterim uživanje zadostnih količin vode samoumevno, pa imajo drugi redno težave z dehidracijo. Ali jim okus vode ni všeč, ali zaradi preobilice dela in stresa pozabijo piti, ali pa preprosto raje posežejo po prigrizkih. Pa vednar je dovolj tekočine nujno za nemoteno delovanje celega telesa in posledično za dobro počutje.

1. Pomaga pri hujšanju

Voda pospeši metabolizem in pomaga pri občutku sitosti. Preden ponovno posežete po hrani, spijte kozarec ali dva vode in pogosto boste ugotovili, da sploh niste bili lačni, temveč žejni. Kozarec vode pred obrokom bo prav tako poskrbel, da boste pojedli manj.

2. Voda dvigne energijo

Če se počutite utrujeni in dehidrirani, spijte kozarec ali dva vode. Pomanjkanje vode v telesu povzroči občutek utrujenosti. Voda tudi pomaga pri dovajanju kisika in hranil v celice, srce pa bo lažje poganjalo kri po telesu.

3. Voda zmanjšuje stres

Kar 70 do 80 odstotkov možganov sestavlja voda. Če smo dehidrirani, to pomeni stres za telo in možgane. Ko čutite žejo, to pomeni, da ste že rahlo dehidrirani, zato poskrbite, da imate vodo vedno pri sebi in redno pijte.

4. Voda je dobra za mišice

Voda preprečuje mišične krče. Če ste dovolj hidrirani, lahko tudi dlje časa telovadite, zato poskrbite, da boste imeli ob fizični aktivnosti ob sebi vedno dovolj tekočine. Če je vadba zelo naporna in se zelo preznijite, je priporočljivo, da jo obogatite z elektroliti.

5. Voda vlaži kožo od znotraj

Poleg ustrezne nege je pomembno tudi vlaženje kože od znotraj, torej uživanje zadostnih količin vode. Če ste pogosto dehidrirani, se to pogosto pokaže v obliki drobnih linij in gubic in manj napete in sijoče kože. Če je koža ustrezno hidrirana, bo bolj napeta in gubice manj izrazite.

6. Voda je dobra za prebavo

Poleg balastnih snovi je voda zelo pomembna tudi za dobro prebavo. Voda namreč  pomaga raztopiti odpadne snovi in poskrbi, da gredo tekoče skozi prebavni trakt. Če ne pijete dovolj in imate pogosto težave z zaprtjem, je lahko vzrok dehidracija – vaše telo namreč zase vzame vodo, ki jo potrebuje, da glavni organi nemoteno funkcionirajo, črevesje pa ostane dehidrirano in vsebina se tako težje izloča.

7. Voda zmanjšuje možnost za nastanek ledvičnih kamnov

Ledvični kamni so čedalje pogostejši in to celo pri otrocih. Po mnenju poznavalcev naj bi bil razlog ravno v uživanju premajhnih količin vode. Voda namreč raztopi soli in minerale v urinu, ki v nasprotnem primeru kristalizirajo in nastanejo ledvični kamni – ti pa ne morejo nastati, če je urin dovolj redek.

Priporoča se najmanj 1 liter vode na dan, če se zelo znojite ali ste športno aktivni pa seveda še več. Poskrbite tudi, da je uživanje tekočin enakomerno razporejeno tekom dneva – npr. vsake dve do tri ure kozarec vode.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj