Če ste tudi vi eden od tistih, ki imajo premalo delujočo ščitnico in počasno presnovo; morda telovadite in vam nikakor ne uspe shujšati; se spopadate z adrenalno utrujenostjo ali pomanjkanjem energije – vse to so opozorilni znaki, da imate morda težave s ščitnico.

Predstavljamo vam 7 najboljših naravnih snovi, ki so varna, zdrava in učinkovita za izboljšanje delovanja ščitnice in v pomoč telesu pri lajšanju kakršnih koli težav s ščitnico.

1. Ashwagandha

Najbolj pomembna snov za zdravje ščitnice je brez dvoma ašvaganda, ki se v kitajski medicini uporablja že več tisoč let. Ashwagandha dokazano odpravlja težave s ščitnico in nadledvično žlezo. Ašvaganda sodi med adaptogene, kar pomeni, da pomaga pri spopadanju s stresom.

Druga adaptogena zelišča, ki lahko pomagajo pri težavah s ščitnico, so tudi rodiola, ginseng in korenina sladkega korena. Vse to so adaptogeni, vendar je ashwagandha najučinkovitejša pri naravni podpori splošnega zdravja ščitnice, še zlasti pri težavah, kot so hipotiroza in Hashimotova bolezen. Študije so pokazale, da pomaga tako pri simptomih hiper- kot tudi hipo-tiroze.

2. Selen

Druga najpomembnejša snov pri težavah s ščitnico pa je selen. Selen je ključnega pomena, saj ima zelo močno antioksidativno delovanje. Študije so pokazale, da selen pomaga uravnovesiti T4 v telesnih hormonih, zato je bilo ponovno dokazano, da vsakodnevno jemanje terapevtskega odmerka selena koristi tudi delovanju ščitnice.

3. Vitamini skupine B

Za dobro delujočo ščitnico so zelo pomembni tudi vitamini B skupine, sploh tiamin (B1) in B12. Tiamin in vitamin B12 sta dva vitamina skupine B, ki dejansko izboljšata delovanje ščitnice. Če se nekdo prehranjuje vegansko ali vegetarijansko, mu bo zagotovo primanjkovalo vitamina B12, verjetno pa tudi tiamina.

Tiamin ima številne enake koristi za zdravje ščitnice kot vitamin B12, vključno s podporo presnovi.

4. Probiotiki

Če mislite, da so probiotiki pomembni le za črevesje in imunski sistem, ste v veliki zmoti. Bolezni ščitnice so tesno povezane tudi s sindromom prepustnega črevesja. To pomeni, da beljakovine, kot je npr. gluten, uhajajo skozi črevesje v krvni obtok in sprožijo vnetne procese po celem telesu – pa tudi vnetje ščitnice, zato je tako pomembno, da se sindrom prepustnega črevesja zdravi tudi probiotiki.

5. Jod

Študije kažejo, da že majhne količine dodatnega joda (250 mikrogramov) povzročijo majhne, vendar pomembne spremembe v delovanju ščitničnih hormonov. Prehrana, bogata z živili, ki vsebujejo jod – npr. ribami, morsko zelenjavo, jajci, surovimi mlečnimi izdelki in morskimi algami – lahko pomaga preprečiti pomanjkanje joda.

Joda v obliki dopolnil ne smete jemati le pri Hashimotovi bolezni, saj dolgoročno uživanje prevelikih količin joda povečuje tveganje za nastanek prekomerno aktivne ščitnice. Priporočena zgornja meja je 500 miligramov na dan.

6. L-tirozin

Tiroksin (T4), je hormon, ki nastaja v ščitnici. L-tirozin je aminokislina, potrebna pri sintezi ščitničnih hormonov. Dopolnjevanje z L-tirozinom dokazano izboljša stanje zaradi pomanjkanja spanja ter lahko pomaga v boju proti utrujenosti in slabemu razpoloženju, saj izboljša budnost in delovanje nevrotransmiterjev.

Eden od razlogov, zakaj je L-tirozin koristen pri težavah s ščitnico, je tudi ta, da sodeluje pri proizvodnji melatonina, dopamina in/ali noradrenalina, ki so naši naravni hormoni dobrega počutja. Priporočljivo je jemati 500 miligramov dvakrat na dan.

7. Omega-3

Esencialne maščobne kisline, ki jih najdemo v ribjem olju, so ključnega pomena za delovanje možganov in ščitnice. DHA in EPA iz omega-3 zmanjšujejo nevarnost za težave s ščitnico, pa tudi tesnobo, depresijo, visokim holesterolom, vnetnimi črevesnimi boleznimi, artritisom, sladkorno boleznijo, oslabljenim imunskim sistemom in okrepljenimi avtoimunskimi boleznimi.

Poleg tega imajo omega-3 maščobe močno protivnetno delovanje in pomagajo uravnovesiti raven omega-6 v prehrani, ki jih je v sodobni prehrani absolutno preveč – to pa je ključnega pomena za trajno zdravje. Priporočljivo jih je zaužiti najmanj 1000 mg na dan.

Kombinacija teh 7 naravnih učinkovin vam bo pomagala, da boste dosegli odlične rezultate pri delovanju ščitnice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj