… tako imenovane zimske depresije. Hladne temperature nas prisilijo, da smo manj produktivni in energični. Posledično se počutimo pod stresom in nemotivirani, da bi kar koli storili. A brez skrbi, imamo rešitve.

1. Zmanjšajte ‘modro svetlobo’

Vaš cirkadiani ritem (cikel spanja / budnosti) se zaradi modre svetlobe zmoti. Sproščanje melatonina se upočasni, če ste dlje časa izpostavljeni svetlobi. Če ste prilepljeni na telefon pred spanjem, se boste zbudili v utrujenosti in togi. Modro svetlobo lahko najdemo v pripomočkih kot so telefon, računalnik, televizor in celo ne tako neškodljiv e-bralnik. Poskrbite, da boste vsaj eno uro pred spanjem pospravili svojo tehnologijo.

2. Uredite se brez razloga

Neurejenost, ko se počutite najslabše, je pogosta napaka ljudi. Ne samo, da ste depresivni, ampak tudi neurejeni. Izberite lepo obleko, ki vam je res všeč, negujte koži in si uredite lase. Na koncu tega rituala za samooskrbo se boste počutili sestavljene in motivirane, da boste preživeli svoj dan kar najbolje.

3. Plešite

Če svojih čustev ne morete opisati z besedami, to storite z gibanjem. Med telovadbo in dvigom razpoloženja lahko z enim kamnom ubijete dve ptici. Ples sprošča endorfine (srečne hormone), ki vam pomagajo preprečiti depresijo. Poleg tega je ples lahko prijeten odmik od dolgočasnih nalog.

4. Ustvarite vizualno ploščo

Vizualna plošča je v bistvu kolaž, sestavljen iz fotografij, besedila ali risb. Služi kot vsakodnevna motivacija za uresničitev vaših sanj. Plošča vam pomaga razumeti, kaj želite od tega življenja.

5. Znebite se nereda

Predstavljajte si to: počutite se utrujeni in leni brez motivacije za kakršno koli delo. Za piko na i pa je v vaši sobi popolna zmeda. Vaš neurejen prostor prispeva k vašemu splošnemu občutku utrujenosti. To ni dobro. Nastavite časovnik za vsaj 5 minut in se odločite, katero območje morate očistiti. Lahko je miza ali celo postelja. Začeli boste odmetavati smeti skupaj s svojo negativnostjo. Mogoče boste celo dali nekaj glasbe, malo zaplesali in voila – slabe volje ne bo več!

6. Naredite pavzo od socialnih omrežij

Neverjetno neprijetno je gledati vsa “popolna” življenja na spletu, še posebej, če se počutite slabo. Zakaj se mučiti? Težavo lahko rešite s prstom: samo izbrišite račune v družabnih omrežjih, zaradi katerih se počutite grozno. Tudi znanost to lahko podpre: ljudje, ki so izpostavljeni socialnim medijem, se počutijo bolj osamljene in bolj depresivne.

7. Pojdite iz hiše

Tako mikavno je, da bi se malo dalj časa zadrževali pod tisto puhasto odejo, vendar boste padli v past in se na koncu počutili še slabše. Odpravite se na sprehod, zadihajte s polnimi pluči in zopet prebudite srečo v sebi.

PREBERITE TUDI: 12 načinov za naravno zdravljenje depresije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj