Pri nekaterih jogurtih so zaznali tudi 60-odstotno povišanje cen; katere razloge trgovci navajajo za skrčflacijo; pojavlja se tudi skimpflacija …

ZPS svetuje, potrošnik privarčuje: družina, ki je do sedaj kupovala po načelu, kar je dražje, je boljše, lahko z informirano izbiro danes prihrani še več kot pred pol leta – tudi do 1500 evrov.

ZPS je v 2022 začela kampanjo “ZPS svetuje, potrošnik privarčuje” v želji, da potrošnikom pomaga pri soočanju z aktualno draginjo. Vsak mesec tako potrošnike na prenovljenem spletnem mestu www.zps.si čakajo drobižki z zelo konkretnim nasvetom za prihranek, občasno pa tudi širši tematski prispevki.

Na ZPS pa so pozorni tudi na gibanje cen in druge spremembe na trgu. Pregled cen na povezavi razkrije zanimive spremembe pri gibanju cen testiranih izdelkov. Pri navadnih jogurtih je cena treh izdelkov ostala enaka, medtem ko so strokovnjaki ZPS pri preostalih izdelkih vsaj dobre kakovosti zaznali tudi do 60-odstotno podražitev. Sicer pa se je cena konzerv tunine s testa v zadnjih šestih mesecih v povprečju dvignila za dobrih 8 odstotkov, cena jajc proste reje za 10 odstotkov, maslo za 13, navadni jogurt za 9 in brušen riž za 8 odstotkov (izračun za testirane izdelke).

Pomembno pa je tudi preudarno nakupovanje. Zagotovo se pozna, če načrtno in premišljeno izbiramo prehranske izdelke. Na ZPS so naredili primerjavo cen živil s petih prehranskih testov, ki so jih izvedli med februarjem 2020 in februarjem 2022. Želeli so ponazoriti, kako lahko z nakupom cenejših izdelkov potrošniki prihranijo, ne da bi se pri tem odpovedali kakovosti. Izdelke so zajeli v izračun prihrankov le, če so na neodvisnem primerjalnem potrošniškem testu dosegli najmanj kakovostni razred dobro.

Rezultati dokazujejo, zakaj se splača poznati rezultate primerjalnih testov. Če je glede na cene v avgustu 2022 štiričlanska družina (dva odrasla in dva najstnika) z informirano izbiro prihranila več kot 1400 evrov na leto, danes prihrani že več kot 1500 evrov. Pri izračunu so tudi tokrat upoštevali rezultate ZPS testov dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta ter med izdelki vsaj dobre kakovosti izbrali najcenejšega namesto najdražjega glede na aktualne cene. Rezultati so prosto dostopni na povezavi.

Na ZPS odsvetujejo brezglavo lovljenje akcijskih cen po različnih trgovinah, sploh če so te med seboj precej oddaljene, saj s tem zapravimo več denarja za sam prevoz, pa tudi časa. Včasih nas akcijske cene zapeljejo, da kupimo tudi tisto, česar sploh ne potrebujemo oziroma kupimo več, kot je potrebno. S tem ne le zapravimo denar, ki bi ga lahko z bolj preudarnim nakupovanjem privarčevali, temveč proizvedemo tudi več odpadne hrane. Zato svetujejo: če je trgovina, ki ponuja najcenejši kakovostni izdelek z ZPS testa, preveč oddaljena oziroma v njej ne kupujete, lahko preprosto poiščete drug cenovno ugoden in kakovosten izdelek, ki vam je lažje dostopen. Vožnja od trgovine do trgovine le zaradi nakupa posameznega izdelka lahko namreč prihranek pri nakupu kaj hitro izniči.

Skrčflacija in skimpflacija na pohodu

Že dlje časa opozarjajo tudi na t. i. skrčflacijo. Tako potrošniki kot strokovnjaki ZPS so našli kar nekaj primerov, kjer so proizvajalci prikrito dvignili cene izdelkom tako, da so zmanjšali njihovo količino. Če obenem zvišajo še ceno izdelka, mora potrošnik za manjšo količino odšteti več denarja. Ta praksa je do potrošnika neprijazna, ni pa prepovedana.

Odzivi proizvajalcev, ki so jih vprašali o razlogih za zmanjšanje količine izdelkov, so zelo različni: da so zmanjšali embalažo na željo kupcev, da so se za to odločili z namenom nadomeščanja višjih proizvodnih stroškov zaradi motenj v svetovni dobavni verigi, proizvajalec mačje hrane pa je kot razlog navedel, »da so porcijo zmanjšali s 100 g na 85 g zato, ker veliko mačk prvotne količine ne more pojesti v enem obroku«. Konkretne odgovore preverite na povezavi, kjer najdete tudi več primerov skrčflacije in skimpflacije.

T. i. skimpflacija izhaja iz angleške besede »skimp« oziroma skoparjenje, pomeni pa spremembo sestave izdelkov in s tem zmanjševanje njihove kakovosti. Na ZPS zato potrošnikom svetujejo, da so pri nakupovanju izdelkov pozorni na več stvari.

  • Spremljajte cene za enoto (cena za kilogram oziroma liter izdelka), prek katere lahko hitreje zaznate prikrite dvige cen.
  • Več pozornosti namenite seznamu sestavin, ki je pokazatelj kakovosti.
  • Če opazite, da je proizvajalec izdelek skrčil oziroma spremenil njegovo sestavo, poiščite alternativo, na primer istovrsten izdelek drugega proizvajalca, ki je primerljive kakovosti in ima nižjo ceno na enoto.
  • S tem, ko ne kupite izdelka, ki se je »skrčil« ali je sedaj slabše kakovosti, proizvajalcem sporočate, da se z neprijaznimi praksami do potrošnika ne strinjate in jih ne podpirate.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj