… sezonski depresiji (SAD – seasonal affective disorder). Pri pravi depresiji je vsakdanje ži­vljenje zelo otežkočeno ali celo nemogoče, saj depresija popolnoma izkrivi pogled na svet in vse je videti brezupno. Posameznik z depresijo se ponavadi počuti sam s svojimi težavami.

Vendar: niste sami. Najpogostejši znaki oz. simptomi depresije so sledeči:

 1. Občutek žalosti, praznine, brezupa ali otopelosti: ti znaki vas spremljajo vsak dan, ves čas.
 2. Izguba zanimanja za stvari, ki vas veselijo: morda ste izgubili
  zanimanje za svoje hobije, morda vam ni več do druženja s prijatelji,
  morda vam ni več do spolnosti.
 3. Razdražljivost ali anksioznost: zelo hitro vzkipite in težko se sprostite.
 4. Težave pri sprejemanju odločitev: depresija otežkoča jasne misli in sposobnost koncentracije. Tudi sprejem najbolj preproste odločitve je lahko zelo naporen.
 5. Občutki krivde in ničvrednosti: ti občutki se po navadi kažejo v zelo potencirani obliki ali v nepravi situaciji. Morda se čutite krive za stvari, ki niso vaša krivda ali na katere niste imeli vpliva. Morda čutite hude občutke krivde za majhne spodrsljaje.
 6. Misli na smrt in samomor: lahko zelo variirajo. Nekateri ljudje si želijo, da bi bili mrtvi, da bi bilo na svetu bolje brez njih, drugi naredijo natančen načrt za samopoškodovanje ali samomor.

  Najboljši način za preprečitev samomora je, da se opozorilne znake opazi in prepozna ter vzame resno.

Dobra novica pa je, da se danes depresijo uspešno zdravi tako z zdravili kot tudi raznimi terapijami ali kombinacijo obojega, zanemariti pa ne gre tudi naravnih oblik zdravljenja. Če se vam zdi, da imate več izmed zgoraj naštetih težav, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil do zdravnika specialista, če pa so težave bolj blage, si lahko pomagate tudi sami z rednim gibanjem, druženjem s prijatelji in ukvarjanjem s stvarmi, ki vas veselijo. Vzemite si čas zase, za počitek in razvajanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj