… a vsi imajo isti namen – vzgojiti dobrega, pridnega, poštenega, iskrenega otroka. Vsi delajo tisto, kar se njim zdi najbolje, zato imajo včasih občutek, da so slabi starši. Ne skrbite, če se najdete v katerem izmed spodnjih znakov, ste dober starš, ne bodite tako strogi sami do sebe.

 

1. Otroci vam zaupajo svoje probleme

Če ste prva oseba, na katero se otrok obrne, kadar ima težave? To pomeni, da vam zaupa in da nekaj počnete prav.

2. Veste, da dobre ocene veliko pomenijo, a niso vse

Kadar otrok dobi slabo oceno v šoli, mu pomagate, da oceno izboljša in mu s tem hkrati sporočite, da ocene niso vse kar šteje v življenju.

3. Zavedate se, da vsak potrebuje svojo zasebnost

Mnogi starši menijo, da bi morali otroci potrkati, preden vstopijo v sobo. Toda se sami ne držijo tega pravila. Pravila v družini morajo biti enaka za vse. Spoštujte zasebni prostor svojih otrok in oni bodo spoštovali vašega.

4. Ne žalite svojega otroka in ga ne kritizirate

Dobri starši ne kritizirajo svojih otrok in jih ne žalijo. Te besede otroke prizadanejo in pustijo posledice še dolgo po tem, ko jih izgovorite. Izberite besede in jih uporabljate previdno, natančno povejte, nad čim ste razočarani, vendar ne žalite svojih otrok.

5. Priznate svoje napake in se opravičite

Tudi starši se kdaj zmotijo, pomembno pa je, da zmoto priznajo in se znajo opravičiti. Če ste otroku storili krivico, mu to povejte in se mu opravičite, le tako bo tudi sam znal pravilno ravnati v podobnih situacijah.

6. Otrokom ne vsiljujete svojih interesov

Zavedate se, da je vaš otrok individualna oseba in ga ne silite, da uresničuje vaše neuresničene otroške želje in interese. Pustite mu, da počne to, kar njega veseli.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov, kako vzgojiti bolj prijazne in sočutne otroke

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj