… preučevanih v sodobni medicini in po svetu naj bi vsak dan zaužili preko milijon skodelic kamiličnega čaja. Za to pa obstajajo tudi utemeljeni razlogi – gre za eno najbolj vsestranskih zelišč s pozitivnimi vplivi na naše zdravje.

Obstajata dve vrsti kmilice, ki se ju uporablj v zdravilne namene: nemška kamilica (Chamomilla recutita / Matricaria recutita) in rimska kamilica (Chamaemelum nobile / Anthemis nobilis). In medtem, ko ima kamilica vrsto pozitivnih učinkov, stranskih skorajda nima oz. so redki in blagi (nekateri so alergični na njen cvetni prah).

Kateri so pozitivni učinki kamilice?

Kamilico se lahko uporablja oralno ali topično:

  • oralno pri nespečnosti in težavami s spanjem; anksioznosti in paničnih napadih; mišičnimi krči in trzljaji; menstrualnimi krči; trebušni gripi; želodčnih razjedah; sindromu razdražljivega črevesja.
  • topično za težave kot so razdražena koža z alergijami in ekcemi; luskavici; pleničnem izpuščaju.

6 zdravilnih učinkov kamilice

1. Sindrom razdražljivega črevesja

Kamilica ublaži krče in bolečine v črevesju in pomaga sprostiti vetrove in napenjanje. Že skodelica kamiličnega čaja lahko zelo olajša simptome IBS (irritable bowel syndrome). Pri trebušni gripi pitje kamiličnega čaja olajša slabost, učinkovit pa je tudi pri gastroenteritisu.

2. Migrene

Kamilica nekaterim zelo pomaga pri migrenah. Takoj, ko začutite simptome, spijte skodelico kamiličnega čaja, saj tako kot ostala zdravila, najbolje deluje, če ga zaužijemo preden se glavobol razvije v polni meri.

3. Uravnava ustrezne ravni glukoze v krvi

Kamilični čaj pomaga ohranjati ustrezne ravni glukoza v krvi in s tem pomaga pori blaženju diabetesa.

4. Pomaga pri kožnih alergijah, ekcemih in razdraženi koži

Mrzel kamilični čaj je eno najboljših naravnih sredstev za blaženje mnogih kožnih težav – tako ekcemov in alergij kot tudi reakcij na kakšne kozmetične izdelke ali po kislinskih pilingih in dermoabrazijah. Kožo umiri in pozdravi.

Priprava: močan kamilični čaj ohladimo na mrzlega (do 5 stopinj) in si dajemo mrzle obkladke, ki jih redno menjamo. Ponavljamo večkrat na dan po pol ure.

5. Deluje antibakterijsko

Antibakterijski učinki kamilic so učinkoviti tako pri pitju kot tudi nanašanju na kožo. Kamilični čaj zato lajša viroze in pomaga, da se hitreje pozdravimo, hkrati pa jih tudi preprečuje.

6. Pospešuje celjenje ran

Tako zaradi blagodejnih kot tudi antibakterijskih učinkov pomaga pri celjenju površinskih ran in jih dezinficira. Rane tako raje sperimo s kamiličnim čajem kot z navadno vodo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj